share

Gerrit Bonestroo, veehouder in Oosterwolde: “De Valtra G125 Active is super voor mijn bedrijf!”

Gerrit Bonestroo wist het na een maand al zeker: “Dit is een supertrekker voor mijn bedrijf.” Zijn Valtra G125 Active met voorlader bevalt hem uitstekend.

“Hij is wendbaar en compact en het overzicht vanuit de cabine is echt prima. Ik ben er goed tevreden over.”

Ik kan schakelen zonder te koppelen. De trekker heeft veel versnellingen. Er zit zelfs een kruipbak op.

 

“Als ik zelf had moeten kiezen, was de trekker misschien een beetje soberder geworden. Maar ik kan goed wennen aan luxe”, lacht Gerrit Bonestroo.

De veehouder uit het Gelderse Oosterwolde (nabij Elburg) kocht begin 2023 een Valtra G125 Active demotrekker bij dealer Schoonhoven in hetzelfde dorp. Zijn Valtra N93 (de derde van het Finse merk op zijn bedrijf) was zeven jaar oud, er kwam een beurt aan en er moesten nieuwe voorbanden onder. Bonestroo ruilde de trekker in en bestelde meteen een nieuwe voorlader bij de G125. Die machine speelt een belangrijke rol op zijn veehouderijbedrijf.

Prima met voorlader

De 95 melkkoeien van Bonestroo krijgen een gevarieerd menu en alle componenten schept hij twee keer per dag met de voorlader in de voermengwagen.

“De G125 is een prima trekker voor een voorlader. Hij is heel wendbaar, draait mooi kort en de bediening met de joystick op de armsteun is een genot. En ook het zicht vanuit de cabine op de voorlader is prima.”

Dat de Valtra G125 met voorlader een echte allrounder is op Bonestroo’s bedrijf blijkt ook wel uit alle hulpstukken die hij gebruikt. Naast een pelikaanbak beschikt hij over een balenklem, een strobalenprikker, een rubber erfschuif en een losse schepbak.

Versnellingen zat

Ten tijde van het interview is de voorlader even afgekoppeld want er staat een grote maaiklus op het programma.

“Aan- en afkoppelen gaat gelukkig eenvoudig”, aldus Bonestroo.

Met de komst van de nieuwe Valtra verdubbelde ook meteen zijn maaicapaciteit want de veehouder investeerde in een jong gebruikte frontmaaier. “Een fronthef met aftakas stond nadrukkelijk op mijn wensenlijst”, vertelt hij.

“Maar de demotrekker had dus nog veel meer. Ik heb nu cabinevering en voorasvering. Daardoor kon ik iets stuggere voorbanden laten monteren die minder snel slijten. Het verlies aan comfort wordt ruimschots goedgemaakt door de geveerde vooras en cabine.”

Bedieningsgemak

Een ander belangrijk punt op Gerrits wensenlijst was het bedieningsgemak.

“Ik heb wat slijtage aan een knie dus het komt mooi uit dat ik nu kan schakelen zonder te koppelen. De trekker heeft sowieso versnellingen
zat. Er zit zelfs een kruipbak op”, grijnst hij.

Ook de ruime instap en de draaibare luchtgeveerde stoel zorgen er voor dat Gerrit zijn knie tijdens het werken met de Valtra niet onnodig hoeft te belasten.

Fijne cabine

Bonestroo besluit met een compliment voor het goede zicht op machines achter de trekker.

“Dat heeft Valtra goed voor elkaar. Je zit er kort op, dat is makkelijk bij het aankoppelen. En je hebt veel ruimte voor je in de cabine. Dus geen last van een benauwd gevoel.”

Ook zijn schoonzoon en de stagiair maken meters met de Valtra en onderschrijven Gerrits positieve ervaring.

“Ze begonnen zelf over het goede zicht. En ze vinden dat hij fijn en soepel rijdt.”

 

Tekst en Foto Mechan