share

De nieuwe S is de eerste Valtra van de zesde generatie

De S Serie is Valtra’s eerste serie die ze als ‘zesde generatie’ presenteert. De Valtra fabriek in Suolahti (Finland) is gemoderniseerd zodat de nieuwe S Serie op dezelfde assemblagelijn wordt gebouwd als andere tractormodellen. Dankzij de Unlimited Studio kan de nieuwe S volledig naar wens van de klant worden uitgerust en aangepast.

 De S Serie is Valtra’s vlaggenschip. Het is ook de eerste in het complete modellengamma dat als zesde generatie wordt geïntroduceerd.

“De aandrijflijn van de S Serie is de beste op de markt dankzij de AGCO Power 8,4-liter motor en AGCO’s continu variabele ML260 transmissie. De cabine is nauw verwant aan de veelgeprezen cabine van de Q Serie. De S Serie heeft ook het compleet nieuwe uiterlijk van de zesde generatie”, zegt Aapo Aijasaho, Manager, Retail, Product Marketing en Services.

Valtra modellen van de zesde generatie beschikken over een nieuw ontwerp, intelligente ondersteuning én voorbereiding op gebruiksvriendelijke precisielandbouw. De geselecteerde en goed opgeleide Valtra dealers bieden niet alleen chauffeurstraining en technische ondersteuning, maar staan ook garant voor service en onderdelen.

De nieuwe S Serie maakt het Valtra programma niet alleen compleet, het voegt ook modellen toe in de hogere vermogensklasse. Valtra A, G, N, T, S, Q en S Serie bieden nu tractoren binnen het vermogensbereik van 75 tot 420 pk. De vermogensopbrengsten van de verschillende modelseries overlappen elkaar enigszins, waarbij de populairste vermogensklassen meerdere verschillende transmissiemogelijkheden bieden.

Sterkste Valtra ooit

De S416 is de sterkste Valtra tractor. Hij levert 420 pk en 1750 Nm koppel onder alle omstandigheden, ongeacht de boost. Het kleinste model in de serie, de S 286, levert 280 pk en 1250 Nm koppel en 310 pk en 1400 Nm koppel met boost.

“De motor is gebaseerd op de betrouwbare AGCO Power 8,4 liter. De gehele inlaatzijde is echter nieuw ontworpen waardoor het mogelijk is om uitlaatgasrecirculatie achterwege te laten en tegelijkertijd zowel het vermogen als het koppel iets te verhogen. De motor is een zogenaamde laagtoerentaleenheid. Zelfs bij lage motortoerentallen heeft de tractor een hoog koppel en vermogen via de aandrijflijn. Dat reduceert het brandstofverbruik”, aldus Aijasaho.

Het stijlvolle ontwerp van de 6G motorkap optimaliseert de luchtstroom langs de cabine en de bovenste luchtinlaat garandeert schone lucht voor de motor. De compleet nieuwe lampen in de motorkap omvatten naast LED koplampen LED dagrijverlichting en LED werklampen.

AGCO’s traploze ML260 transmissie is bekend uit de vorige S Serie. Ook met zware belading kan de tractor in elk versnellingsbereik vanuit volledige stilstand wegrijden. Versnellingsbak- en hydraulische oliën zijn gescheiden. Er zijn al meer dan 250.000 exemplaren van de legendarische transmissie geproduceerd.

De nieuwe S Serie werd onthuld in metallic bruin.

Tractoren met een vermogen van 300 tot 400 pk worden zowel voor loonwerk als op agrarische bedrijven gebruikt. Verschillende technieken van precisielandbouw zijn vanzelfsprekend bij tractoren van dit formaat.

“Denk aan automatische besturing, variabele doseringsregeling, ISOBUS bediening, sectiecontrole, SmartTurn automatisch keren op de kopakker, Auto U-Pilot, compatibiliteit met teeltplanningssoftware. De S Serie biedt feitelijk alle noodzakelijke functies voor precisielandbouw. Afhankelijk van het land kunnen veel van deze functies al tot de standaarduitrusting behoren.”

Productiviteit komt voort uit een combinatie van al deze kenmerken: een sterke aandrijflijn, precisielandbouwtechnologieën en comfort.

De styling van de 6e generatie is vooral terug te zien in het ontwerp van de motorkap.

Gebruikerservaring is de sleutel

Belangrijk is dat de chauffeur zich comfortabel voelt en de trekker efficiënt kan gebruiken. Hoewel de externe omstandigheden variëren, beschikt de bestuurder van de S Serie altijd over perfecte omstandigheden. Of het nu warm of koud is, op oneffen oppervlakken of in het donker. Met de nieuwe cabine zijn het zicht en het comfort verder verbeterd. In de nieuwe motorkap zijn compleet nieuwe koplampen geïntegreerd. De cabine heeft ook uitstekende werklampen, koplampen bovenaan en zijlichten.

“De airconditioning is aanzienlijk verbeterd. Voor koude winteromstandigheden heeft de cabine nu ook een lagere verwarming die ook in andere Valtra modellen wordt toegepast. De voorvering is hydraulisch en de cabine is voorzien van AutoComfort luchtvering. Optioneel is de SkyView cabine die uitstekend zicht naar achteren én naar boven biedt. Eindgebruikers in de bosbouw moeten ook weten dat het grootste model nu alleen al via de aftakas maar liefst 420 pk levert. Het TwinTrac achteruitrijsysteem en polycarbonaatglas zijn ook als optie verkrijgbaar op de nieuwe S Serie.”

De S Serie is verkrijgbaar met het TwinTrac-achteruitrijsysteem en Power Boost levert vol vermogen aan de aftakas, ook op de grootste modellen.

Internationale modelseries

Valtra’s zesde generatie S Serie wordt in Europa, Australië én Brazi-lië verkocht. Net als bij de Q Serie zullen deze in Suolahti geproduceerde tractoren in toenemende mate naar andere continenten worden geëxporteerd. De internationale belangstelling voor de Q Series is al zeer groot.

 

Tekst Tommi Pitenius Foto Valtra archief

Model Standaard Boost
Valtra pk Nm pk Nm
S286 280 1250 310 1400
S316 310 1350 340 1500
S346 340 1500 370 1600
S376 370 1550 400 1700
S396 400 1700 420 1750
S416 420 1750 420 1750