share

De top 10 voordelen van Smart Farming

Eerder hebben we de oorsprong van Smart Farming besproken en hoe investeren in een basisniveau van technologie een hele wereld van Smart Farming-kansen kan openen,terwijl u ook uw investering beschermt. In deze blog zetten we een paar van de belangrijkste argumenten voor Smart Farming uiteen, en hoe je tijd, geld en middelen kunt besparen en tegelijkertijd duurzamer en winstgevender kunt zijn.

Verbeterde nauwkeurigheid

Een van de meest besproken voordelen van Smart Farming is het verhoogde niveau van precisie en nauwkeurigheid dat kan worden bereikt. Er is niet één eenvoudig antwoord op hoeveel nauwkeuriger Smart Farming is in vergelijking met traditionele methoden, aangezien de satellietautoguidance-systemen  die worden gebruikt in Smart Farming beschikbaar zijn met verschillende niveaus van pass-to-pass-nauwkeurigheid, variërend van +/-30 cm tot +/- 2 cm. Ook vereisen verschillende werkzaamheden en werktuigen verschillende overlappingen. Handmatig sturen tijdens het maaien resulteert bijvoorbeeld in overlappingen van ongeveer 30 cm. Met autoguidance zoals Valtra Guide wordt dit teruggebracht tot slechts 5 cm. Voor het uitrijden van meststoffen kan handmatige besturing een overlap van ongeveer 5% op de kopakker geven. Met Valtra Guide en Section Control kan de overlap worden teruggebracht tot 0%.

Valtra Guide vermindert overlappingen drastisch en verhoogt de nauwkeurigheid.

Verhoogde werkefficiëntie

Een van de grootste voordelen van Smart Farming is het potentieel om kostbare tijd te besparen. Zelfsturende tractoren gebruiken autoguidance software om de tractor automatisch langs rijlijnen te sturen.   Autoguidance software zoals Valtra Guide kan tot 5% in de tijd besparen. 

Verbeterde brandstofefficiëntie

Smart Farming stelt boeren in staat om veel preciezer te werken. Door overlappingen te verminderen, zijn er minder ronden nodig om een taak te voltooien, waardoor de totale afstand die de tractor moet afleggen om de klus te klaren wordt verminderd. Dit bespaart niet alleen tijd maar ook brandstof. Zelfs het verminderen van de afgelegde rijweg met één ronde bij bijvoorbeeld het  maaien kan een cumulatief effect hebben op vele hectaren. Scroll naar beneden om onze whitepaper te bekijken voor meer informatie.

Minder verbruiksartikelen

Conventionele landbouw resulteert vaak in aanzienlijke onder- en overtoepassing van spuitmiddelen. Smart Farming-technologieën hebben het potentieel om dit te verminderen door secties automatisch uit te schakelen wanneer de tractor de kopakker raakt. Section Control by Valtra bespaart gemiddeld 5-10% op de kunstmeststofkosten door overlappingen terug te brengen naar 0%.

Verschillende omstandigheden vragen om verschillende aanpakken. De bodem en topografie kunnen per veld verschillen, wat betekent dat de behoefte aan spuitmiddelen of kunstmest ook kan verschillen. Variable Rate Control past automatisch de spuitstroom aan volgens voorgeschreven plannen om ervoor te zorgen dat precies de juiste hoeveelheid op de juiste plaats wordt afgegeven. Naast het verminderen van afval en kosten verhoogd dit ook de opbrengst.

Hogere opbrengsten

Over- en onderspuiten beïnvloedt de kwaliteit van het gewas met fragmentarische gebieden van verbrande planten en onvolgroeide slecht presterende planten. Door over- en onderlap te elimineren met Section Control kunnen boeren consistent gelijkmatige en gezonde gewassen telen, waardoor de opbrengsten worden gemaximaliseerd. Door Valtra Guide te gebruiken bij het zaaien, wordt overzaaien geëlimineerd. Traditionele landbouwmethoden zijn afhankelijk van zaaimachines die handmatig door de bestuurder worden in- en uitgeschakeld. Dit kan ertoe leiden dat er fouten worden gemaakt en gebieden dubbel worden gezaaid op de kopakker. Wanneer dit gebeurt zullen er teveel planten proberen te groeien op hetzelfde stuk grond en daarbij allemaal concurreren om licht, water en voedingsstoffen. Onvermijdelijk leidt dit tot een verminderde opbrengst in deze gebieden.   

Smart Farming autoguidance stelt de bestuurder in staat om zich te concentreren op het werk dat voor hem ligt, stress te verminderen en energie te besparen voor meer gedetailleerd werk, zoals op de kopakker.

Minder stress bij de bestuurder

Lange dagen werken en je concentreren op het rijden van rechte lijnen terwijl je werktuigen bestuurt, kan stressvol zijn. Smart Farming kan de stress van het dagelijkse werk op vele manieren verminderen. Autoguidance  zorgt voor het handhaven van een rechte koers, waardoor de bestuurder zich kan concentreren op het werktuig en de taak die voorhanden is. Section Control neemt al het giswerk weg bij het in- en uitschakelen van de spuit.

Gebruiksgemak

Natuurlijk moet deze technologie eenvoudig te gebruiken zijn als het de werkstress voor de bestuurder daadwerkelijk wil verminderen. Smart Farming-werktuigen maken gebruik van ISOBUS-aansluiting, wat betekent dat elk werktuig met 'plug and play' gebruiksgemak op de tractor kan worden aangesloten.  Sluit het werktuig aan, sluit de ISOBUS aan en u bent klaar om te gaan! Met de Valtra SmartTouch armsteun zijn Smart Farming-technologieën te bedienen vanaf een eenvoudige touchscreen en joystickinterface, die gemakkelijker te gebruiken is dan een smartphone. Omdat alle functies worden bediend vanaf dit ene eenvoudige apparaat, is er geen training nodig voor meerdere apparaten en interfaces.

Eenvoudiger opnemen en rapporteren

Het bijhouden van logboeken, het vastleggen van taken en rapportage kan tijd kosten, maar is niet altijd de meest lonende taak. Met Smart Farming worden taken automatisch geregistreerd en draadloos overgedragen. Door het verzamelen en overdragen van gegevens te automatiseren met behulp van een Farm Management Information System (FMIS) kunt u er zeker van zijn dat al uw records up-to-date en nauwkeurig zijn. Met een paar eenvoudige klikken kunt u historische gegevens ophalen en het maken van documenten automatiseren met behulp van tools zoals TaskDoc.   

Smart Farming maakt automatische verzameling van gegevens en synchronisatie met FMIS-software mogelijk.

Eenvoudigere financiële prognoses

Door al deze informatie centraal vanuit FMIS-software te verwerken, is het eenvoudig om te zien hoe lang taken duren, hoeveel brandstof en inputs nodig zijn en kostenplannen. Met slimme telemetriesystemen zoals Valtra Connect is het zelfs mogelijk om diagnostische gegevens naar servicepartners te sturen om onderhoudsbehoeften van tevoren te plannen, waardoor ongeplande en ongewenste downtime wordt voorkomen. 

Verbeterde duurzaamheid

Er zijn veel manieren waarop Smart Farming duurzaamheid kan verbeteren. Van het verminderen van overtollig spuitmiddel tot het verbeteren van het brandstofverbruik. Door het verminderen van het aantal rondes dat nodig is om taken uit te voeren en het verminderen van het draaien op de kopakker wordt bodemverdichting geminimaliseerd.

Meer informatie over Smart Farming

De schattingen en besparingen die in deze blog worden genoemd, zijn afkomstig uit Valtra's  Smart Farming White Paper. Als u meer wilt weten, kunt u uw gratis exemplaar downloaden door onze Smart Farming-pagina te bezoeken.

Download de Smart Farming brochure

Download