share

Kopakkerautomatisering maakt Y- en K-bochten mogelijk

SmartTurn combineert traditionele kopakkerautomatisering met automatische besturing en kan Y- en K-bochten maken op de kopakker.

De ontwikkeling van kopakkerautomatisering van Valtra is een continu proces. Het basissysteem U-Pilot voerde met één druk op de knop een reeks vooraf geselecteerde functies uit op de kopakker. Auto U-Pilot combineerde vervolgens de spoorgeleiding met kopakkerautomatisering, zodat het systeem de functies op de kopakker automatisch kon uitvoeren. In het voorjaar van 2022 werd de SmartTurn-functie geïntroduceerd. Deze functie maakt U-bochten en een deelveldmodus mogelijk voor het keren op de kopakker.

SmartTurn kopakkerautomatisering is nu nóg veelzijdiger. Het maakt Y- en K-bochten mogelijk. De nieuwe Y- en K-bochten zijn geschikt voor gedragen werktuigen die aan de trekker zijn bevestigd. Denk bijvoorbeeld aan wentelploegen, waarbij de trekker achteruit moet rijden op de kopakker tijdens het keren. De traditionele U-vormige bochten en deelveldmodus zijn meer geschikt voor getrokken werktuigen waarbij continu vooruit gereden kan worden.

Y- en K-bochten vergen minder ruimte op de kopakker dan U-bochten. Auto U-Pilot kopakkerautomatisering kan worden gebruikt met werktuigen die zowel aan de voor- als achterkant van de tractor zijn bevestigd. Auto U-Pilot en SmartTurn maken het rijden op het veld vrijwel volledig geautomatiseerd. Deze functie is beschikbaar op Versu- en Direct-modellen in de G, N en T Serie en op modellen uit de Q en S Serie met Valtra Guide spoorgeleiding.