share

Onderhoud uw tractor tijdens het laagseizoen!

Het is een serieuze overweging om uw tractoren, oogstmachines en werktuigen voor onderhoud aan te bieden buiten het hoogseizoen. De wachttijden zijn over het algemeen korter en veel servicedealers bieden kortingen buiten het hoogseizoen.

“Preventief onderhoud kan problemen tijdens het drukke seizoen voorkomen of verminderen. Wanneer uw machines de rest van het jaar niet of minder intensief worden gebruikt, is dit een mooie gelegenheid om uw servicedealer uw tractor zorgvuldig

te laten inspecteren en eventuele mankementen te repareren. Ook kan hij inspelen op mogelijk naderende problemen,“ zegt Johann Holzmaier, Manager, Field Service bij Valtra Duitsland.

Gepland onderhoud wordt meestal uitgevoerd wanneer de tractor het juiste aantal draaiuren heeft bereikt, maar Holzmaier wijst erop dat dit ook prima kan binnen 50 uur vóór of na het optimale aantal uren. “Inspectie en olie verversen bijvoorbeeld kan prima tussen geplande onderhoudsbezoeken.” Alle trekkers hebben minstens één keer per jaar onderhoud nodig, ook als ze minder dan 500 of 600 uur per jaar maken. Holzmaier wijst ook op de mogelijkheden van Valtra Connect. “Met dit telemetrie systeem kan de dealer – als de klant hiermee instemt – verschillende tractorfuncties en urenstanden op afstand controleren. Met deze informatie kan de dealer vervolgens een optimaal servicemoment aan de klant voorstellen.”

Onderhoud aan tractoren is goedkoper dan reparaties tijdens de drukste tijd van het jaar. Onderhoud en inspecties tijdens het laagseizoen komen zowel de klant als het servicebedrijf ten goede.

Win-win

Planning van onderhoud tijdens het laagseizoen biedt voordeel voor zowel de klant als het servicebedrijf. Tijdens het hoogseizoen hebben onderhoudsmonteurs meestal hun handen vol en kunnen wachttijden voor de klant oplopen. Maar het grootste voordeel voor de gebruiker is natuurlijk dat onderhoud tijdens het laagseizoen ervoor zorgt dat trekkers en werktuigen betrouwbaar functioneren tijdens het hoogseizoen. Werkonderbreking ten gevolge van machinepech kan tot aanzienlijke verliezen leiden. Onderhoud van machines tijdens het laagseizoen spaart ook de zenuwen. Boeren en loonwerkers hebben immers al genoeg aan hun hoofd tijdens het hoogseizoen.

Uiteraard zijn er situaties waarin onderhoud tijdens drukke periodes onvermijdelijk is. Bijvoorbeeld wanneer u de trekker of het werktuig intensief gebruikt. In dergelijke situaties loont het om ruim van tevoren een onderhoudstijdstip af te spreken met uw servicebedrijf.

Het onderhoudsinterval voor nieuwe tractoren uit de Valtra N- en T-serie is 600 uur; dat is 20 procent langer dan bij oudere modellen. Dit maakt het makkelijker om het onderhoud buiten het seizoen te plannen. Het langere onderhoudsinterval in combinatie met eenvoudiger onderhoudsprocedures helpt ook om de servicekosten met ongeveer 20 procent te verlagen. Over een gebruiksperiode van bijvoorbeeld 5000 uur kan dit duizenden euro’s aan besparingen opleveren.

Uw voordelen

  • Voorkomen stilstand
  • Kortere wachttijden
  • (soms) korting
  • Betrouwbaarheid gedurende het hoogseizoen
  • Preventief onderhoud is goedkoper dan repareren