share

Flink kosten besparen met gereviseerde motoren en transmissies

Gebruik van gereviseerde onderdelen staat sterk in de belangstelling. Niet alleen vanwege de kostenbesparing maar ook omdat vervanging door gereviseerde onderdelen vaak sneller gaat dan reparatie van het origineel. De revisie activiteiten van Valtra groeien dan ook snel.

De afdeling Transmission Remanufacturing is een mooi voorbeeld van de snelle groei. “We zijn deze zomer verhuisd van ons oude pand van 130 vierkante meter naar een nieuw gebouw van 720 vierkante meter. Zo hard breiden deze activiteiten uit”, zegt Jari Luoma-aho, Manager Transmission Remanufacturing bij Valtra. Vijf technici reviseren elk jaar meer dan 800 transmissies, powershift-versnellingsbakken en omkeerbakken.

Valtra heeft al tientallen jaren ervaring met het reviseren van motoren maar begon pas vijf jaar geleden met het aanbieden van gereviseerde transmissies en deze activiteiten groeien momenteel met 30 tot 40 procent per jaar. Steeds meer klanten vinden gereviseerde componenten een aantrekkelijk alternatief voor duurdere nieuwe onderdelen. Verge­leken met nieuwe onderdelen zijn gereviseerde componenten niet alleen betaalbaarder, maar ook sneller te installeren. Zo is de reparatie van een defecte transmissie met nieuwe onderdelen een tijdrovende kwestie. Eerst moet de bak worden worden geopend of gedemonteerd; daarna volgt de diagnose en het bestellen van nieuwe onderdelen. Die moeten na ontvangst ook weer worden gemonteerd. Bij gebruik van een gereviseerde transmissie kan de hele operatie op een vooraf gepland tijdstip plaatsvinden.

Mikko Ilves, Kari Pitkänen, Marko Arpiainen, Jari Luoma-aho, Mika Vuorenmaa en Sami Liimatainen zijn erg tevreden met hun nieuwe revisie werkplaats.

Steeds meer aanbod

Het assortiment gereviseerde transmissiecomponenten is de afgelopen vijf jaar gegroeid van 20 naar 120. Het gaat om transmissies, omkeerbakken en powershift-versnellingsbakken voor verschillende trekkermodellen, van de A- tot de T-serie, maar ook de oudere 6000- en 8000-serie. Het toegenomen aanbod betekent dat steeds meer gereviseerde componenten rechtstreeks van de plank beschikbaar zijn voor de klant. De AGCO Power motorfabriek in Linnavuori, op zijn beurt, levert gereviseerde motoren, brandstofinjectoren en injectie­pompen. Een bijkomend voordeel van revisie is dat de beschikbaarheid van onderdelen voor oudere trekkermodellen beter is dan wanneer men op zoek moet naar nieuwe onderdelen.

Componenten die voor revisie worden aangeboden, worden eerst zorgvuldig gereinigd. Daarna volgt een visuele inspectie en metingen met speciale apparatuur. Onderdelen die deze controle niet doorstaan, worden vervangen door nieuwe. Sowieso worden onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage, zoals lagers en afdichtingen, altijd vervangen. De transmissie wordt vervolgens opnieuw samengesteld met de nieuwste updates van de verschillende onderdelen. Een rijsnelheidafhankelijke aftakasaandrijving wordt standaard in alle gereviseerde transmissies ingebouwd.

“Gereviseerde componenten worden geleverd met een jaar garantie”, zegt Luoma-aho, ”maar we hebben tot nu toe geen noemenswaardige claims gehad. Valtra-dealers zijn erg blij met deze service, omdat het repareren van transmissies speciale gereedschappen, veel tijd en veel kennis vereist.”

Voordelen van Valtra Reman

  • Gereviseerde componenten kosten slechts 60–70 procent van de nieuwprijs
  • De benodigde tijd en kosten zijn van tevoren bekend
  • Revisie doet geen (of een geringere) aanslag op natuurlijke hulpbronnen
  • Bij montage door bevoegd perso­neel geldt een garantie van een jaar op onderdelen en arbeid
  • De revisie van transmissies en motoren gebeurt door gespecialiseerde Valtra-monteurs
  • Gereviseerde transmissies en motoren worden geleverd met alle beschikbare updates