share

De Zweedse wortels van Valtra

In 1982 werd een nieuwe Scandinavische tractorlijn gelanceerd: de 04- en 05-serie. De grotere 05-serie droeg de naam Volvo BM Valmet op de motorkap. Zoals de naam al suggereerde, waren Volvo en Valmet gefuseerd. Maar daar ging een lange geschiedenis van Zweedse tractor- en machinebouwers aan vooraf.

Zweden heeft een lange traditie in de productie van tractoren en landbouwmachines en het land heeft op dat gebied ook een aantal beroemde namen voortgebracht. Theofron Munktell richtte in 1832 een mechanisatiewerkplaats op onder de naam Eskilstuna Mekaniska Verskstad. In 1879 werd het bedrijf omgedoopt tot Munktells Mekaniska Verkstad. Munktell’s eerste grote machines waren stoomlocomotieven, die hij in de jaren 1850 begon te produceren. Onder de boeren werd Munktell bekend om zijn locomobielen. In essentie waren dit door stoom aangedreven landbouwvoertuigen voor het trekken van ploegen en andere werktuigen. De locomobielen bleven tot 1921 in productie.

Munktell produceerde zijn eerste verbrandingsmotor in 1905. Toen de stoommachine op de locomobiel werd vervangen door de verbrandingsmotor, was de geboorte van de moderne tractor een feit. De eerste Scandinavische tractor, de Munktell 30-40 HK, werd gelanceerd in 1913. Zoals de naam al doet vermoeden, produceerde deze tractor 30-40 pk en woog 8.300 kilo.

De eerste Volvo BM Valmet tractoren werden onthuld aan de pers op de drafbaan van Eskilstuna op 2 juni 1982. Het was een hete dag waarop de temperatuur 30 graden Celsius bereikte. Het nieuwe model werd getoond naast zijn oorspronkelijke voorouder, de Munktell 30-40, de eerste tractor die ooit in Scandinavië werd gebouwd.

Bolinder, Avance en Volvo

De broers Jean en Carl Gerhard Bolinder vestigden in 1844 hun eigen werkplaats en gieterij. Hun bekendste product was een tweetakt semidiesel die een populaire scheepsmotor werd. In 1893 produceerde hun werkplaats de eerste verbrandingsmotor van Zweden. Bolinder ging in de jaren 1930 een samenwerking aan met Jönköpings Mekaniska Werkstad om tractoren te produceren; er werden uiteindelijk maar een paar exemplaren van gebouwd. Deze Bolinder-tractor had ongeveer 40 pk en woog 3.250 kilo.

Een andere Zweed, Johan Victor Svenson, stichtte in 1898 een autofabriek en begon met de productie van verbrandingsmotoren. Zijn eerste motor, de Avance, werd gebouwd in 1900. In 1912 onthulde Svenson een prototype van een werktuig dat de verbrandingsmotor combineerde met een ploeg. De leveringen van de Avance gemotoriseerde ploeg begon al het volgende jaar. Deze tractor had 19 pk en woog 4.230 kilo.

AB Volvo richtte in 1927 zijn autofabriek op. Tijdens de oorlogsjaren kromp de markt voor auto’s en daarom werd in 1943 besloten om tractoren te gaan produceren. De eerste Volvo T41-tractor had een BM-transmissie gekoppeld aan een Volvo-motor. De T41 produceerde 40 pk en woog 2.500 kilo.

Volvo

+ Bolinder

+ (Avance + Munktell)

+ Valmet

= Valtra

Another Swede, Johan Victor Svenson, founded an automobile factory in 1898 and began manufacturing combustion engines. His first engine, the Avance, was built in 1900. A prototype that combined the engine with a plough was unveiled in 1912, and customer deliveries of the Avance motorised plough began already the following year. This tractor produced 19 horsepower and weighed 4230 kilos.

AB Volvo founded its automobile factory in 1927. During the war years, when the market for cars shrank, the decision was taken in 1943 to begin production of Volvo tractors. The first Volvo T41 tractor featured a BM transmission coupled to a Volvo engine. The T41 produced 40 horsepower and weighed 2500 kilos.

Fusies en overnames

Fusies en overnames zouden uiteindelijk leiden tot het ontstaan van Valtra. Dat ging als volgt, in chronologische volgorde:

  • In 1929 kreeg het Avance-motor bedrijf financiële problemen; de aandelen werden overgedragen aan Munktells Mekaniska Verkstad.
  • In 1932 fuseerden de landbouwmachineactiviteiten van J.&C.G. Bolinders Mekaniska Verkstad met Munktells Mekaniska Verkstad, waardoor AB Bolinder-Munktells ontstond.
  • In 1950 werd het BM-tractorbedrijf overgenomen door Volvo, waarmee Volvo BM ontstond.
  • In 1979 beëindigde Volvo BM de tractorproductie. Het Volvo BM-tractorbedrijf werd overgedragen aan Valmet, waarmee Volvo BM Valmet werd gecreëerd.
  • In 1985, bij de lancering van nieuwe modellen, werd de naam Volvo BM geschrapt en ging het trekkermerk verder onder de naam Valmet.