share

de Valmet 15 en 20

Valtra’s voorganger Valmet zette de eerste stappen op trekkergebied in 1949. In het kader van de Staats Metaal Werken kwam de Finse Artillerie staatsfabriek met een eerste prototype. De kleine tractor werd aangedreven door een één-cilinder motor met 12 pk. Ook Valmet zelf was niet onder de indruk en dus werd het ontwikkelingswerk voortgezet. Twee jaar later waren de eerste in serie geproduceerde tractoren een feit.

In veel aspecten was zichtbaar dat de eerste Valmet tractoren een product waren van de naoorlogse periode. De onderdelen voor de prototypes werden vervaardigd in een voormalige artillerie fabriek. Een belangrijk chassisonderdeel tussen de koppeling en de versnellingsbak werd gemaakt van de loop van een kanon. En de tractoren werden geassembleerd in een vroegere gewerenfabriek in Jyväskylä. Met uitzondering van de eerste prototypes werden alle Valmet trekkers aangedreven door motoren uit de fabriek in Linnavuori. Tot de dag van vandaag worden daar nog steeds de motoren voor Valtra geproduceerd.

De eerste tien tractoren die in serie waren gebouwd, werden voor testdoeleinden ingezet op boerderijen. Deze proeftrekkers trokken zoveel aandacht dat een tweede serie van 75 trekkers werd vervaardigd in 1952. Daarmee begon de verkoop van de Valmet 15 A serieuze vormen aan te nemen.

Er was in de naoorlogse periode grote vraag naar machines en werktuigen voor de landbouw met als gevolg dat zich in Europa tientallen kleine tractorfabrikanten vestigden. Het succes van Valmet tractoren was te danken aan het feit dat ze in de juiste grootte categorie zaten. Er was een grote behoefte aan kleine tractoren en van de Valmet 15 werd gezegd dat hij twee paarden kon vervangen. In reclames voor Valmet tractoren werd ook gewezen op het grote assortiment beschikbare werktuigen waaronder ploegen van Fiskars, eggen van Rosenlew en maaiers-kneuzers van Valmet. Tegen het einde van 1953 had Valmet bijna duizend tractoren gebouwd.

Na verloop van tijd vroegen klanten om trekkers met meer vermogen en meer mogelijkheden. Valmet reageerde hierop met de introductie van het model 20A. Deze trekker had meer vermogen en kon optioneel worden voorzien van een hydraulische hefinrichting; later werd dit standaarduitrusting. De nieuwe Valmet 20 werd geïntroduceerd in het voorjaar van 1955 en was meteen goed voor 75 procent van de 2100 tractoren die Valtra in dat jaar bouwde. De Valmet 20 bleef in productie tot 1962, waarna de petroleummotoren werden vervangen door dieselmotoren. In totaal zijn bijna 10.000 ’kleine Valmets” van de band gerold.

De Valtra 15A en 20 waren niet alleen populair in hun tijd, het zijn ook echte verzamelmodellen geworden.

Sommige enthousiastelingen hebben deze klassieke trekkers zelfs nog verder ontwikkeld. Zo hebben twee studenten van het Livia College in het kader van hun proefschrift een Valmet 20 BGB gebouwd die draait op zowel biogas als benzine.

Valmet 15 A / Valmet 20 Technische informatie

Motor Vermogen Snelheid Banden Gewicht Hefinrichting
15 A 1,5 l/4-cil. 15 pk (2 000–2 200 t/min.) 4,1–18 km/h voor 4x15”

achter 8x24”

780 kg mechanisch
20 1,5 l/4-cil. 19,5 pk*– 22 pk** (2 400 t/min.) 4,1–18 km/h voor 4x15”

achter 8x24”

900 kg hydraulisch (optie)
*(benzine)  **(diesel)