share

Zwadmaaien met de TwinTrac

Hij is gek op spullen uit Finland en doet dingen graag net een beetje anders. Anne de Vries bouwde een Valtra N154e Direct om tot zwadmaaier op een spoorbreedte van 3.80 meter. Met dank aan de Valtra TwinTrac. “Stoel omdraaien en rijden maar.”

Loonwerker Anne de Vries heeft iets met Finland. Hij gaat er op vakantie, rijdt al 36 jaar Valtra (“ik heb nooit anders gehad”) en is ook al twee keer in de fabriek geweest.

“Je ziet gewoon dat ze daar goeie spullen maken. De mensen werken onverstoorbaar, netjes en zonder een spoortje arrogantie.”

Zelf levert hij ook graag goed werk en probeert zich te onderscheiden door dingen net een beetje anders te doen. Zo werkt hij sinds drie jaar met een 8-schaar ekoploeg, nu nog voornamelijk op zijn eigen akkerbouwbedrijf, en past hij opbrengstmeting toe op zijn bietenrooier.

“Ik zit in een testgroepje met nog drie loonwerkers. We hebben al een nauwkeurigheid gehaald van 100 kilo op een vracht van 14 ton. De opbrengstgegevens kunnen de klanten onder andere gebruiken voor taakkaarten.”

Uitschuifbare assen

De Vries maait gemiddeld zo’n 200 ha. graszaad per jaar en heeft daarvoor al jaren een door zijn oom gebouwde zelfrijdende zwadmaaier.

“Maar dat is een oud beestje en bij pech sta je dan met lege handen”, vertelt hij.

“Een extra zelfrijdende zwadmaaier kon niet uit maar toen kreeg ik het idee om een Valtra met omkeerinrichting te gebruiken. Zo’n trekker kun je dan de rest van het jaar voor andere dingen gebruiken.”

Hij kocht een Valtra N154e Direct met TwinTrac en maakte die met hulp van dealer Van der Laan geschikt voor een aanbouw zwadmaaier. Op de achteras werden hydraulisch uitschuifbare flenzen van Gruva Techniek gemonteerd waarmee de wielen (tijdens het rijden) op een spoorbreedte van 3.8 meter worden gezet. In de fronthef kwam een hydraulisch verstelbare vooras met eveneens hydraulisch verstelbare stuurstangen. Om die op breedte te zetten, tilt De Vries de trekker eerst op met een steunpoot die op de voorlader bevestigingspunten is gemonteerd.

Anne de Vries kocht een Valtra N154e Direct met TwinTrac en maakte die geschikt voor een aanbouw zwadmaaier.

Maaier omgebouwd

Vanwege het betere maaiwerk wilde De Vries persé een zwadmaaier met dubbele messenbalk. Na lang speuren op internet vond hij in Roemenië zijn oude 3 meter brede aanbouwzwadmaaier terug. Ook deze machine was lang geleden door zijn oom gebouwd. De Valtra dealer verbreedde de maaier naar 4 meter en zelf maakte De Vries er nieuwe messen bij. Tijdens een vakantie in Denemarken vond hij een transportwagen en een geschikte haspel. In 2019 maakte de combinatie z’n eerste proefrondjes en dit jaar draaide hij volledig mee.

“Gelukkig maar, want de zelfrijder kreeg pech”, lacht De Vries.

Tijdens het zwadmaaien maakt De Vries gretig gebruik van de SmartTouch armsteun op zijn omgebouwde N154. Die draait gewoon mee met de stoel.

“Ik kan er alles mee bedienen en regelen, tot aan de snelheid van de haspel en de dwarsafvoerbandjes aan toe. Ik vind die SmartTouch echt geweldig.”