share

Valtra N154 met maritieme radar op het dak

Valtra Denemarken heeft in 2019 een aanbesteding gewonnen voor de levering van vier tractoren aan de Deense defensie. Drie van de tractoren zullen de Search and Rescue (SAR)-activiteiten in de regio Jutland ondersteunen, terwijl de laatste tractor naar Groenland is verscheept voor het Arctic Commando.

Denemarken heeft 8.750 kilometer aan kustlijn. Vesterhavet (de Deense naam voor de Noordzee), strekt zich uit van de grens met Duitsland tot aan de top van Denemarken en is ongelooflijk populair met zijn prachtige stranden en traditionele vissersboten. Het is ook het werkgebied van de Search and Rescue (SAR)-activiteiten van Denemarken, onder de vlag van de Deense defensietroepen.

In 2019 heeft de Deense verdedigingsmacht vier speciaal ontworpen Valtra tractoren in ontvangst genomen voor vier verschillende locaties: het kleine eiland Fanø, de twee vissersdorpen Vorupør en Thorup Strand en de basis van het Arctic Commando in Mestersvig, Groenland. Alle vier de Valtra tractoren werden aangepast om te voldoen aan de behoeften van de verschillende locaties.

Radar en infraroodcamera op Valtra N154 Active

Op het eiland Fanø is het nieuwe SAR-voertuig een witte Valtra N154 Active met rode strepen langs de zijkanten en voorzien van de brandstofbesparende EcoPower-functie.

De Valtra N154 is een multifunctionele machine die is uitgerust met een breed scala aan hulpmiddelen, waaronder een maritieme radar, een infrarood warmtecamera en een zoeklicht.

“We hebben op de trekker een maritieme radar geïnstalleerd die schepen in het gebied rond het eiland kan lokaliseren. Onze nieuwe Valtra heeft ook een warmtegevoelige infraroodcamera voor het zoeken naar vermiste mensen, dieren of schepen. Boven op de tractor staat een zoeklicht voor nachtelijk zoekwerk”, zegt Michael Enok.

Als senior sergeant bij het onderdeel acquisitie- en logistiek van het Deense Ministerie van Defensie, houdt Enok toezicht op de uitrusting van de Valtra tractoren.

“De Valtra op Fanø is de meest unieke tractor die we hebben. De omstandigheden hier zijn namelijk niet geschikt voor een ander type reddingsvoertuig dan een tractor. Vanwege de grootte van het eiland en omdat SAR veel uitrukt en reddingen uitvoert gedurende het jaar. We hebben op Fanø altijd een SAR-tractor gehad, maar de vorige kon niet dezelfde taken uitvoeren als de nieuwe,” legt Enok uit.

Het eiland Fanø ligt aan de zuidwestkust van de Deense Waddenzee. Het staat bekend om z’n ondiepe water, waardoor een tractor in zee ver kan komen.

“Hoewel de tractor van zichzelf een hoge bodemvrijheid heeft, heeft de fabrikant ervoor gezorgd dat hij nu in water van een meter diep kan rijden zonder dat er water binnenkomt. Valtra leverde bijvoorbeeld op maat gemaakte afdichtingen om alles tot één meter hoog waterproof te maken. Ook kan de tractor gedurende een langere periode het zoute water verdragen,” zegt senior sergeant Michael Enok.

”De Deense strijdkrachten hadden nieuwe nodig trekkers voor veeleisende kustoperaties”, zegt Senior Sergeant Michael Enok.

T254 Active sleept SAR-boten in en uit het water

In de twee vissersdorpen Thorup Strand en Vorupør worden vissersboten vanaf het strand met een tractor de zee in gesleept. Het zijn de enige twee plaatsen in Denemarken waar het strand als haven fungeert. Op beide locaties exploiteren de Deense strijdkrachten een SAR-dienst waar ze hun eigen tractor gebruiken om de SAR-boot in en uit het water te slepen. Dit is een extreem zware taak, dus waren twee sterke Valtra-tractoren nodig. Ze ontvingen twee Valtra T254-Actives.

De Valtra T254 Active is waterdicht tot een meter en kan golven tot 1,4 meter weerstaan.

“We hebben voor dit model gekozen vanwege de gunstige combinatie van gewicht en vermogen. Onze ondergrens qua vermogen is 250 pk. Een tractor als de Valtra T254A met al zijn moderne technologie is perfect voor onze zware taken. Daarnaast blijft deze tractor stabiel in het rulle zand; met andere voertuigen is het hier moeilijk sturen” zegt Enok.

Beide Valtra’s T254 zijn waterdicht tot een meter en kunnen golven tot 1,4 meter weerstaan.

“De trekkers zijn waterdicht gemaakt en voorzien van zoeklichten, die we gebruiken bij nachtelijke operaties. Bovendien zijn de tractoren uitgerust met een massieve achterplaat om ze te beschermen tegen sterke golven van achteren. De montage van die platen vergde veel planning en precisie van de fabrikant.”

Valtra gekozen vanwege prijs en kwaliteit

Senior sergeant Michael Enoks wijst erop dat Defensie niet naar een bepaald merk heeft gezocht bij de keuze van de vier nieuwe tractoren. In plaats daarvan keken ze naar de prijs en kwaliteit van het product.

“We hebben offertes opgevraagd bij verschillende leveranciers. De keuze viel op Valtra, omdat hun aanbod het beste aansloot bij onze prijsklasse en de kwaliteit die we zochten. Ook was duidelijk dat AGCO Denmark A/S goed had nagedacht over hun aanbod”, zegt Enok.

Valtra thuis in klimaat Groenland

In Mestersvig op Groenland is het Arctic Commando van de Deense strijdkrachten gestationeerd. Het klimaat in Groenland lijkt veel op dat van Finland waar Valtra vandaan komt. Hierdoor hebben Valtra tractoren een voordeel in de barre noordelijke weersomstandigheden. Het Arctic Commando nam in augustus 2019 een gloednieuwe rode Valtra N154 EcoPower Advance in ontvangst.

“De Valtra zal multifunctioneel worden ingezet omdat we in Mestersvig een grote variatie aan werkzaamheden hebben, bijvoorbeeld graven, tillen en trekken. Met een tractor kan dit allemaal waardoor het de perfecte keuze bleek”, zegt senior sergeant Michael Enok.

En hoewel Groenland het grootste deel van het jaar bedekt is met sneeuw, zal de Valtra N154 Active geen sneeuw gaan ruimen.

“We zullen de tractor het meest gebruiken om een aanhanger te trekken. Daarom is de Valtra uitgerust met winterbanden. Ook heeft hij een winterpakket met extra cabineverwarming en elektrisch verwarmde ramen,” zegt Enok.

Omdat Mestersvig zo afgelegen ligt, is het technische team van het station getraind in Denemarken zodat ze de tractor ter plaatse kunnen repareren, mocht er iets gebeuren.