share

“Valtra is de ideale trekker voor ons werk”

“De ruime cabine is een heerlijke werkplek en je ziet aan allerlei details dat over alles is nagedacht.”

De gebroeders van Ravenhorst zijn al meer dan 20 jaar trouwe Valtra-rijders. Dankzij de unieke bosbouw-uitrusting is Valtra voor hun boomverzorgingsbedrijf de ideale trekker. “We kijken niet naar andere merken als er een nieuwe moet komen.”

Toen Edwin en Bert van Ravenhorst uit Leusden in 2002 een boomverzorgingsbedrijf overnamen, zat er één Valmet 6300 in de inventaris. Daarna kwamen er alleen nog Valtra’s en bijna 20 jaar later is de T174e Direct alweer hun vijfde nieuwe exemplaar van het Finse merk. Van de eerdere aankopen maken een N101 en een T182 nog steeds trouw hun uren bij de boomspecialisten. De merktrouw is volgens Edwin eenvoudig te verklaren “De service van dealer Van den Brink is buitengewoon en dankzij de beschikbare bosbouw uitrusting is Valtra gewoon de ideale trekker voor ons werk.”

Edwin van Ravenhorst

1800 uur per jaar

Met uitzondering van het planten, doen de gebroeders van Ravenhorst alle voorkomende werkzaamheden aan bossen, houtwallen en andere houtopstanden van zowel overheden als particulieren, inclusief een aantal landgoederen: snoeien, kappen, snipperen en stobbenfrezen. Daarnaast handelen ze in haardhout en snippers. De T174e Direct staat permanent voor de Greentec snipperaar en het is ook geen toeval dat ze daarvoor een type uit de T-serie uitzochten. “Voor dit werk heb je gewoon een 6-cilinder nodig”, stelt Edwin.

Hun snipperaar hapt bomen tot 30 cm doorsnee aan kleine mootjes. De bedieningscomputer van de snipperaar regelt de invoersnelheid en stopt als het toerental te ver terugzakt. “Op de ecostand is de motor sneller terug op toeren”, weet Edwin. “En het is ook plezierig dat je met een lager toerental kunt werken. Deze combinatie maakt 1800 uur per jaar, dus dan is een laag geluidsniveau welkom.” Omdat zowel de achterzijde (door de snipperaar plus kraan) als de voorkant (door de snipperwagen) zwaar worden belast, is de trekker voorzien van een speciaal frame om krachten op te vangen.

Permanent achteruit

Het belangrijkste accessoire op de T174e Direct, maar ook op de twee andere Valtra’s, is de TwinTrac omkeerinrichting. “Wij rijden permanent achteruit met de T174e Direct, maar dat gaat probleemloos”, vertelt Edwin. “Alles wat je nodig hebt voor de bediening draait mee met de stoel en ook het tweede rijpedaal zit op een goede plek.” Ook de bosbouwcabine is onontbeerlijk in hun werk. De achterste helft van het dak bestaat uit kunstglas en wordt beschermd door een beugel. Zo heeft Van Ravenhorst altijd zicht op de kraanarm waarvan de bedieningsjoystick de plek heeft ingenomen van het voorlader pookje op de SmartTouch armsteun. “Heel handig”, aldus Edwin. “Maar ook alle andere bedieningselementen zitten op de goede plek. Valtra’s zijn gewoon hele doordachte trekkers. En dat maakt het een fijne machine om mee te werken.” Dat Van Ravenhorst een bijzondere combinatie bezit merkt hij ook regelmatig op de openbare weg. “Bij stoplichten heb ik veel bekijks. Vooral vanwege het achteruitrijden en de omkeerinrichting. Maar het is natuurlijk ook gewoon een mooie trekker.”