share

Periodieke regeneratie reinigt het DPF-filter

Wat gebeurt er met mijn trekker?

Eigenaren van nieuwe Valtra-modellen kunnen verrast worden door een melding van hun tractor over de noodzaak van regeneratie. Dit is een relatief nieuwe functie die het roetfilter (DPF) en andere emissiecontrolesystemen in de uitlaat reinigt. 

Tijdens de regeneratie blijft de tractor stilstaan, terwijl de motor met een hoog toerental draait om eventuele vervuilingen te verbranden.

Regeneratie vindt altijd plaats tijdens onderhoud, voordat de motorolie wordt ververst, maar de tractor kan het ook op andere momenten aanbevelen. De noodzaak voor regeneratie varieert, afhankelijk van de belasting van de tractor en de buitentemperatuur. Als de trekker veel in de winter wordt gebruikt of wanneer er slechts af en toe met de tractor wordt gereden, kan het nodig zijn om tussen de reguliere onderhoudsbeurten door te regenereren. Maar als de tractor vooral in de zomer of vaak op vol vermogen wordt gebruikt, is extra regeneratie wellicht niet nodig”, legt Tiina Herlevi, manager Technical Service Valtra EME, uit. 

Hoe werkt regeneratie?

Regeneratie is een volledig geautomatiseerde procedure die zeer eenvoudig is voor de bestuurder. De tractor verhoogt de temperatuur van de uitlaatgassen tot meer dan 500 graden, wat voldoende is om eventuele zwavel en roetdeeltjes die zich in het filter hebben opgehoopt, te verbranden. De procedure is volledig geautomatiseerd en de voortgang kan worden gevolgd op het display in de cabine. De chauffeur kan ook zien hoeveel tijd de procedure in beslag neemt. 

Parkeer op een veilige plek buiten 

Regeneratie moet altijd buiten plaatsvinden op een veilige plek met een laag risico op brand. De motor en uitlaatgassen kunnen erg heet worden tijdens de regeneratie, dus de tractor mag niet onder een boom of binnenshuis worden geparkeerd. Als de noodzaak voor regeneratie op een ongelegen moment komt, kan deze vijf keer vijf minuten worden uitgesteld. De noodzaak voor regeneratie wordt aangegeven door pieptonen, een tekst op het display en verminderd motorvermogen. 

Afhankelijk van het model kan de regeneratie worden geactiveerd met een schakelaar of via een menu. Voor tractoren die voldoen aan de emissienormen van Stage 4 is de procedure ongeveer 10 minuten korter dan voor Stage 5 tractoren, die afhankelijk van de omstandigheden 30 tot 60 minuten kan duren. Regeneratie duurt langer in extreem koude omstandigheden dan in warme omstandigheden”, voegt Herlevi toe. 

De bestuurder hoeft en mag niets doen tijdens de regeneratie. De tractor moet te allen tijde stil blijven staan in neutraal, met de aftakas uitgeschakeld en de handrem aangetrokken. Met andere woorden, de tractor kan tijdens de regeneratie niet worden gebruikt. Door het gaspedaal in te drukken wordt de procedure geannuleerd. •

Tekst: Tommi Pitenius Foto: Valtra archief