share

“Je voelt je vrij in de Valtra-cabine”

Tom van der Wurff en Ed Oostenrijk waarderen hun nieuwe Valtra T174e Direct vooral vanwege de ruimte in de cabine en het uitmuntende zicht. Maar ook de taaie 6-cilinder met ecostand draagt bij aan hun werkplezier. Ze kochten binnen een jaar een tweede.

“Je wandelt naar binnen, loopt een rondje en kiest een zetel”. Tom van der Wurff zegt het met een grijns en vervolgt: “Het voelt echt heel vrij in de Valtra-cabine.” Ruimte en goed zicht zijn voor hem en zijn compagnon Ed Oostenrijk cruciaal bij de keuze van een nieuwe trekker. Alle activiteiten van hun bedrijf COW Cultuurtechniek in Weesp vinden plaats in en naast het water. Sloten maaikorven is een kernactiviteit. Met hun zes Herder maaiarmen (vier op trekkers en twee aan een kraan) zijn ze naar eigen schatting al zeker een keer de wereld rond geweest. Ook walkanten frezen, klepelen, bagge-ren en beschoeingwerk staat op hun activiteitenlijst. Hun klanten zijn vooral boeren, gemeenten en waterschappen in de driehoek Utrecht-Leiden-Velsen.

“De ruime cabine is een heerlijke werkplek en je ziet aan allerlei details dat over alles is nagedacht.”

Ecostand belangrijk

“Bij ons werk is goed zicht op de maaikorf cruciaal”, vertelt Ed. “Op de ingeruilde trekker van ons andere merk hadden we rechts een zijruit zonder stijl laten monteren. Dat was een fabrieksoptie. Maar dat model was niet meer verkrijgbaar.” Op voordracht van een van hun ZZP-ers mocht Valtra meebieden voor de opvolger. Dat het uiteindelijk de Valtra T174e Direct werd, lag niet alleen aan de ruime cabine en het goede zicht. “Valtra dealer Van den Broek vertelde ons dat dit de kleinste 6-cilinder is met een ecostand” vertelt Ed.

Tom licht toe: “Wij gaan eigenlijk altijd voor een 6-cilinder want dan heb je meer inbouwruimte voor het maaiarm frame. En de ecostand is ideaal in ons werk. De trekker doet probleemloos z’n werk bij weinig toeren. En dat is prettig als je er 1.300 uur per jaar mee draait. Het werkt sowieso lekkerder als een trekker wat overheeft. En het gewicht valt ook mee; we zitten veel in het veenweidegebied en dan is dat belangrijk.”

Fijne werkplek

Al vanaf het moment van oplevering zijn de compagnons enthousiast over hun Valtra. “Tom is niet zo’n beller, maar toen hij de trekker ging ophalen, belde hij me onderweg om te vertellen dat het fantastisch reed”, lacht Ed. De trekker voldoet dan ook volledig aan hun wensen. “De Valtra maakt de verwachtingen helemaal waar”, bevestigt Tom. “De ruime cabine is een heerlijke werkplek en je ziet aan allerlei details dat over alles is nagedacht. Je kunt bijvoorbeeld een cabinelampje gebruiken als zaklamp.”

De ervaringen in het eerste jaar hebben er inmiddels toe geleid dat ze een tweede identieke Valtra hebben gekocht. Die stond op het moment van het interview nog bij Herder voor montage van een klepelarm. “En er zijn ook al meerdere collega’s langs geweest om onze combinatie te bekijken. Het zou me niet verbazen als een aantal van hen overstapt naar Valtra”, aldus Tom.

Lees verder: T Serie technische specificaties