share

Geen poespas, alleen de functies die je nodig hebt

Bij de ontwikkeling van een nieuwe tractorserie is het belangrijkste uitgangspunt niet om zoveel mogelijk nieuwe functies uit te vinden, maar om je te concentreren op die functies die klanten echt nodig hebben bij hun werk. Zo kan het productmanagement de richtlijnen en doelstellingen voor de productontwikkeling bepalen.

Valtra heeft een lange traditie van nauwe samenwerking met de gebruiker bij de ontwikkeling en bouw van tractoren. De Suolahti-fabriek bijvoorbeeld heeft zich de afgelopen dertig jaar volledig gericht op het maken van tractoren, die naar de wens van de individuele klanten worden gespecificeerd. Het tegengestelde dus van massaproductie op prognose en het aanhouden van voorraden. Hierdoor houdt de fabriek een goede antenne voor het soort functies en uitrusting waar de klanten echt behoefte aan hebben. In Finland verkoopt Valtra ook rechtstreeks zonder tussenpersonen, waardoor er een hechte band blijft bestaan tussen fabriek en klant. Bovendien zijn Valtra-klanten al tientallen jaren welkom om de fabriek te bezoeken en zelf te zien hoe hun eigen tractor wordt gebouwd.

“Klanten vertelden ons wat voor tractor ze willen.”

Met de laarzen aan naar de klant

“Toen we de nieuwe G-serie wilden ontwerpen, trokken we onze laarzen aan en gingen we op pad om klanten te vragen wat voor soort tractor ze wilden hebben. Ideeën die vaak terugkwamen, waren bijvoorbeeld de perfecte frontladertractor en het aanbieden van functies van grote tractoren op de kleinere series,” zegt Tuomas Nevaranta, directeur Product Management.

Tijdens de ontwerpfase moeten de wensen en behoeften van klanten worden vertaald in technische oplossingen. Het creëren van de perfecte frontladertractor betekende bijvoorbeeld een groot panoramisch dak, een uitstekende gewichtsverdeling, een breed scala aan voorladers en een joystickbediening op alle modellen. De Live 3-functie werd al aangeboden op grotere tractoren, maar is nu ook opgenomen in het ontwerp van de G-serie, waardoor hij beschikbaar is in de klasse 100–140 pk. Live 3 maakt het mogelijk om de joystick voor drie afzonderlijke functies tegelijk te gebruiken, waardoor bijvoorbeeld het laden van balen sneller en gemakkelijker kan worden uitgevoerd.

Een kleine tractor met de kenmerken van een grote tractor

De tractorindustrie heeft lang gewerkt volgens de filosofie van de auto-industrie waar de beste opties en accessoires vaak alleen beschikbaar zijn bij de grootste en duurste modellen. Op de nieuwe G-serie biedt Valtra echter dezelfde functies aan die beschikbaar zijn op de tractoren met meer dan 200 pk. Zo hebben de Versu-modellen uit de G-serie dezelfde precisielandbouwfuncties als de grotere tractoren, waaronder Valtra Guide automatische besturing, Section Control, Variable Rate Control, Task Doc en het U-Pilot kopakkerbeheersysteem. Ook profiteert men op de Versu modellen van de bekroonde SmartTouch-gebruikersinterface, waarmee de gebruiker de functies van de tractor zeer nauwkeurig kan programmeren (en vastleggen) naar individuele voorkeur. Dat draagt allemaal bij aan een hoogwaardige gebruiker-servaring. En als de trekker door meer dan één bestuurder wordt gebruikt, zijn ieders individuele voorkeuren snel oproepbaar.

Ledereen wil een “comfortabele” cabine, maar wat betekent dat eigenlijk? Het is aan het productmanagement en de productontwikkelaars om precies te bepalen welke technische kenmerken een comfortabele cabine in de praktijk moet bevatten.