share

Drie jonge vrouwen, met Valmet-tractoren als hobby

Anne Ronkainen, Inka-Milla Kekki en Jenna-Janika Kekki zijn drie jonge Finse vrouwen die door hun interesse in klassieke Valmet-tractoren een klein fenomeen op sociale media zijn geworden en sterren op lokale tractorevenementen. Hoewel sommige mensen het misschien vreemd vinden dat jonge vrouwen geïnteresseerd zijn in oude tractoren, beschouwen Anne en de twee zussen Inka-Milla en Jenna hun hobby als de normaalste zaak van de wereld. Ze zijn immers opgegroeid tussen de tractoren.

Hoe is jullie Valmet-hobby begonnen?

“Onze families zijn altijd bezig geweest met oude tractoren, vooral Valmets. We werden een paar jaar geleden vrienden nadat we elkaar op tractor- en erfgoedevenementen waren tegengekomen. In de herfst van 2016 zijn we begonnen met het filmen van onze eerste gezamenlijke kerstkalender voor YouTube. Zonder een bepaalde reden begonnen mensen ons Valmet Martat te noemen, naar de Finse vrouwenvereniging, en die naam bleef gewoon hangen.”

Bij wat voor soort activiteiten is Valmet Martat betrokken?

“We bezoeken tractor- en erfgoedevenementen in heel Finland, maar vanwege corona waren dat er in 2020 natuurlijk minder. Waar we in een normaal jaar meer dan dertig evenementen zouden bijwonen, waren dat er afgelopen zomer minder dan tien. Naast het presenteren van onze historische Valmet-trekkers, demonstreren we ook oude ambachten. En we organiseren ook ritten voor goede doelen, bijvoorbeeld voor gezinnen met kinderen met kanker en voor het vogelreservaat in Heinola. In ons volgende project gaan we met onze Valmets naar verzorgingshuizen om zorgverleners te ondersteunen. Bij dit soort evenementen zijn ook altijd andere enthousiastelingen betrokken met hun eigen machines en programma’s. Deze evenementen duren doorgaans de hele dag waarbij we tussen de 60 en 200 kilometer rijden.”

Welke Valmet-modellen hebben jullie?

“We hebben alledrie onze eigen Valmet 20. Daarnaast heeft Inka-Milla een Valmet 872 bosbouwmachine die nog steeds af en toe wordt gebruikt om omgevallen bomen en brandhout op te ruimen. Anne heeft nog steeds de Valmet 20 waar ze op reed toen ze een baby was, evenals HubbaBubba, een roze Valmet 20 aangedreven door een 1,9-liter dieselmotor uit een Volkswagen Polo. Anne’s vader heeft ook een Valmet 20 en een Valmet 361D die hij van zijn vader heeft geërfd. De moeder van Inka-Milla en Jenna-Janika heeft op haar beurt een Valmet 502. Al met al hebben onze families veel tractoren en machines!”

Anne Ronkainen, Jenna-Janika Kekki en Inka-Milla Kekki staan bekend als Valmet Martat. Elk van de jonge vrouwen heeft haar eigen Valmet 20-tractor en daarnaast nog andere historische machines.

Welke hobby’s heb je naast de Valmets?

“Naast onze banen en studies hebben we niet echt tijd voor veel andere dingen. Anne is van beroep Finse gebarentolk, Inka-Milla doet een landbouwopleiding en Jenna-Janika zit nog in haar laatste schooljaar. De familie van Inka-Milla en Jenna-Janika heeft ook veel evenementen georganiseerd in hun erfgoedcentrum Vanha Savotta, waar ze ook traditionele kleding verkopen. Valmet Martat is eigenlijk vooral een groep vrienden en zeker geen officiële vereniging of bedrijf.”