share

“De Valtra is geknipt voor ons werk!”

Lambert Keurs en Gert-Jan Keurs van Graco Graszoden in Zwartemeer (Dr.) hebben nog geen seconde spijt gehad van de aanschaf van hun Valtra N134 Direct. “De trekker is standaard al mooi compleet en zit ergonomisch goed in elkaar. En hij rijdt heel comfortabel. Het hele plaatje klopt!”

Lambert Keurs begon zijn graszodenbedrijf zo’n 30 jaar geleden samen met zijn vrouw vanuit de voormalige boerderij van zijn schoonouders. Anno 2021 draait ook zoon Gert Jan volledig mee. Samen met twee medewerkers kweken en verwerken ze jaarlijks zo’n 30 hectare graszoden.

Lambert kende Valtra al van zijn tijd als ambtenaar bij een gemeentelijk sportbedrijf. Hij volgde het merk op afstand via een kennis die bij Valtra-dealer Wasse werkt maar het zou uiteindelijk bijna 30 jaar duren voordat hij er zelf een aanschafte. “We kochten een nieuwe frontmaaier maar de oude maaitrekker had geen fronthef. Toen hebben we besloten om een nieuwe Valtra te kopen.” De pret begon vervolgens al tijdens het verkoopgesprek. “Meestal heb je extra wensen die tot extra kosten leiden. Nu konden we bij wijze van spreken opties van de trekker afhalen”, lacht Lambert. “Je koopt met een Valtra een hele complete trekker. De prijs-kwaliteitverhouding klopt.” Ook het eindgewicht van de trekker, belangrijk voor de gevoelige graszoden, bleek mee te vallen.

Soepele CVT-bak

De trekkers op het graszodenbedrijf hebben allemaal hun eigen functie. De Valtra N134 Direct wordt hoofdzakelijk ingezet voor maaiwerk (dagelijks tijdens het seizoen) maar ook bij wegtransport en kilverwerk. Gevraagd naar de belangrijkste eigenschappen van hun Valtra roepen vader en zoon vrijwel in koor: “Het comfort!” Gert-Jan licht toe: “Het is een combinatie van de ruime cabine, de plezierige bediening met de SmartTouch armsteun en het gemak van de CVT-bak. We maaien met meer dan 20 km per uur maar op de kopakker moeten we terug naar 5 km per uur. En het motortoerental moet constant op 1700 toeren blijven vanwege de generator voor de elektrische maaier. Dat gaat met de Direct-bak heel soepel. De automaat werkt mooi rustig. En op de weg heb je plezier van de voorasvering en de geveerde cabine. De trekker zit gewoon ergonomisch prima in elkaar. En dat is belangrijk want we maken er meer dan 1.000 uur per jaar mee.”

“Je koopt met een Valtra een hele complete trekker. De prijs-kwaliteitverhouding klopt.”

Goeie hydrauliek

Zoals gezegd wordt de Valtra ook gebruikt bij kilverwerk. Na elke graszodenoogst moet het betreffende perceel worden gevlakt. “We doen dat op de hand”, vertelt Gert Jan. “Maar dat gaat prima. De hydrauliek van de Valtra heeft de juiste gevoeligheid en is goed regelbaar.” Alles overziend zijn vader en zoon dik tevreden over hun nieuwe aanwinst.

“Het hele plaatje klopt. De trekker voldoet aan al onze wensen. En we hebben weliswaar nu geen koopplannen, maar als er weer een nieuwe trekker komt, wordt het zeker een Valtra!”