share

Bosbouwer waardeert z’n hydraulisch aangedreven trailer

Metsätyö Juha Mönkkönen verdient al twintig jaar de kost met terrein- en bosonderhoud in zijn regio. Zijn bedrijf heeft, gemiddeld over het jaar, drie werknemers in dienst. De boswerkzaamheden omvatten het kappen van bomen, stobben frezen en het ruimen van struikgewas op gemeentelijke terreinen. Ook verzorgt het bedrijf het transport van hout naar verzamelplaatsen.

Focus op de trailer

Juha Mönkkönen koos voor een lader-opleggercombinatie omdat dit beter bij zijn behoeften paste dan een lader die rechtstreeks op de tractor is gemonteerd. Vooral de trekkracht van de trailer is een groot voordeel. Het gaat om een Kesla 122ND 2 WD met een laadvermogen van 12 ton en hydraulische naafaandrijving op de achteras.

Juha Mönkkönen en Mika Ahonen van het AGCO Finland verkooppunt in Kuopio zaten snel op dezelfde golflengte bij het samenstellen van de lader-trailercombinatie.

“Deze bosaanhanger is uitschuifbaar”, vertelt Mönkkönen.

“Het verlengen gaat snel en de constructie van het achterste deel is versterkt voor meer stabiliteit. Indien nodig kan de trailer worden uitgerust met een biomassabox voor het transport van bladeren, gras, brandhout of struikgewas”.

De aangedreven achteras is een must bij bosbouwwerkzaamheden maar het belang moet ook bij werk op gemeentelijke terreinen niet worden onderschat, zegt Mönkkönen.

“Dat geldt zeker bij het werken onder gladde omstandigheden of op ruig terrein. Je kunt ook sneeuwkettingen gebruiken op de aangedreven wielen, wat een absolute must is voor de veiligheid in winterse omstandigheden.”

Een lader voor professionals

De KESLA 316T is een lader voor professioneel gebruik. Mönkkönen reed vroeger met een boomstammen truck, dus kranen op grote vrachtwagens hebben voor hem geen geheimen. Volgens Mönkkönen kan de 316T de vergelijking met vrachtwagenkranen makkelijk aan.

“De lader staat echt z’n mannetje. De giek is goed gedimensioneerd, de kraan is wendbaar en kan in krappe ruimtes worden gebruikt. Hij tilt krachtig en soepel en hij heeft altijd voldoende bereik.”

Mönkkönen’s kraan beschikt over een Walvoil DPX-regelklep en Kesla’s eigen proC besturingssysteem. Deze combinatie garandeert een constante en betrouwbare controle over de kraan en Mönkkönen is daar zeer tevreden over. Hij had al een positieve indruk gekregen van KESLA-producten in de periode dat hij zelf op houttrucks reed. Ook de kwaliteit van de Valtra tractor en z’n uitrusting maakt indruk op Mönkkönen.

“Je ziet in een oogopslag dat alles goed in elkaar steekt”, besluit hij. •