share

“Aangename kennismaking dankzij nieuwe bemester”

De aanschaf van een Slurry Swivel betekende ook de introductie van Valtra bij Loonbedrijf Breure in Klaaswaal. Eigenaar en chauffeurs zijn goed te spreken over de T174e Direct. “Het is een taaie doorzetter met een fijne cabine.”

Eerlijk is eerlijk: bij Loonbedrijf Breure in Klaaswaal staan van oudsher uitsluitend trekkers van twee andere merken in de loods. Toch is er sinds de zomer van 2019 een Valtra T174e Direct actief.

“De Valtra kwam bij de Slurry Swivel”, lacht Huibert Breure. Hij doelt op de ingenieuze draaiarm voorop de trekker waarmee de slang van een grote bemester wordt getrokken.

De Slurry Swivel is een vinding van Van den Broek Mechanisatie in Moordrecht. “Wij wilden met onze bemesting activiteiten naar een lagere bandenspanning, liefst richting 0,5 bar”, vertelt Breure. “Bij de gangbare bemesters hangt vrijwel alles achterop de trekker en wordt er

ook aan de achterkant getrokken. Dan kun je in de praktijk eigenlijk niet lager dan 1 bar.’’

”Bij voorkeur rijden we met 0,5 bar.”

Betere gewichtsverdeling

Een Slurry Swivel wordt gemonteerd in de fronthef. De giek staat op een draaikrans en is zo ruim geconstrueerd dat de trekker er onderdoor kan draaien. Gebruik van een Slurry Swivel geeft een betere gewichtsverdeling. De trekker wordt beter bestuurbaar en de spanning in de achterbanden kan omlaag.

Werkplek oogst lof

“We hebben overwogen om de Slurry Swivel op een trekker van onze ‘eigen’ merken te monteren”, vertelt Breure, “maar dat vergde

allerlei aanpassingen. En dus werd het de Valtra”. Driekwart jaar later zijn ze bij Breure ronduit tevreden. Huibert: “De bemestercombinatie bevalt buitengewoon en we kunnen inderdaad terug naar 0,5 bar.”

Ook de Valtra krijgt complimenten van zowel Breure als Jaap Bijl, een van de vaste chauffeurs.

”Ledereen vindt onze Valtra een mooie compacte trekkervoor z’n vermogen.”

Bodem besparen

“Over de cabine is goed nagedacht. Hij is ruim en heeft veel opbergvakken. Daar kunnen andere merken nog wel wat van leren. En door het slanke dashboard heb je prima zicht op de voorwielen.”

Zowel Breure als Bijl waren snel gewend aan de bediening.

“Dat gaat heel plezierig. En die SmartTouch armsteun, daar is goed over nagedacht.”