share

Passie om dingen anders te doen

Tien jaar geleden wilden enkele ingenieurs en technici van de tractorfabriek in Suolahti kijken of ze tractoren konden uitrusten met nog meer opties en accessoires. De Unlimited Studio begon als een voorzichtig experiment, maar de populariteit verraste zelfs de makers ervan. Tegenwoordig is een derde van de tractoren die in de Suolahti-fabriek worden geproduceerd, uitgerust met Unlimited opties.

De Unlimited Studio heeft duizenden volledig unieke trekkers uitgerust volgens individuele klantvoorkeuren en voor specifieke taken, zoals wegenonderhoud, bosbouw, luchthavens en defensie.

Boerenzoon Petri Loukiala, Manager van Unlimited Operations, begon bij Valtra als medewerker van het productontwikkelingsteam in de motorendivisie. Hij was gefascineerd door Valtra’s manier om tractoren zoveel mogelijk af te stemmen op individuele klantorders.

“Het idee ontstond om maatwerk en klantenservice nog verder te brengen, om tractoren volledig indi-vidueel te maken. Wat als klanten alle accessoires en apparatuur die ze nodig hebben rechtstreeks van de fabriek zouden kunnen krijgen? Binnen het bedrijf is afgesproken om te onderzoeken of er vraag was naar een dergelijke dienst. Al in de eerste maanden kregen we aanvragen van over de hele wereld, ook al was het aanvankelijk de bedoeling om dit alleen in Finland te proberen”, herinnert Loukiala zich.

In het begin waren er geen faciliteiten, gereedschap of zelfs medewerkers. Andere namen, zoals het Custom Equipment Center en VIP werden overwogen, maar Unlimited was de meest beschrijvende. Het idee was om bijvoorbeeld verschillende tractoren te maken voor verschillende landen en verschillende contracttaken.

“Ik kom van een boerderij in de buurt van de fabriek, maar ik wist bijna niets over Valtra toen ik hier kwam werken”, zegt Johan Oikari, de eerste technicus die bij de Unlimited Studio werkte.

“De begindagen bij de Unlimited Studio waren uitdagend, omdat we op maat gemaakte onderdelen maakten achter blauwe zeilen in de hoek van de hal. Toen kregen we een groter pand, toen nog grotere en nu worden zelfs deze te klein. Het leukste aan werken hier zijn de feedback van klanten, de diversiteit van het werk en ons geweldige team.”

Individuele tractoren en kleine serieproductie

The Unlimited Studio is beroemd geworden door zijn volledig op maat gemaakte tractoren. Een boer liet speciale opstapjes maken voor zijn tractor, zodat zijn hond zijn pootjes niet bezeerde als hij in de cabine stapte. Voor de Young Farmers-organisatie werd een sexy roze tractor gemaakt, waarmee ze het land rondtrokken om campagne te voeren voor landbouw met een hottub op een aanhanger. Bij een groot deel van de Unlimited-trekkers wordt tegenwoordig echter een soort kleine serieproductie gemaakt.

“De nationale strijdkrachten kunnen bijvoorbeeld tientallen of honderden vergelijkbaar uitgeruste tractoren bestellen en een grote aannemer of wegbeheerder kan elk jaar vergelijkbare tractoren bestellen voor wegenonderhoud. Zelfs als de klanten verschillende aannemers zijn, zijn er vaak vergelijkbare oplossingen voor bos-, luchthaven- of wegenonderhoud”, zegt Loukiala.

Tegenwoordig doet de Unlimited Studio niet alles zelf, maar maakt gebruik van een groot netwerk van partners. •