share

“Het is een korte en wendbare krachtpatser”

Met veel pk’s in een compacte en wendbare trekker, is de Valtra N175 Direct geknipt voor de zaai-, plant- en oogstklussen van akkerbouwer Cees Gabriels. En de ingebouwde Valtra Guide biedt hem meer voordelen dan alleen maar recht rijden. 

Wie bij akkerbouwer Cees Gabriels in Steenbergen een blik in de schuur werpt, ziet al snel dat Valtra hier een lange staat van dienst heeft. Behalve z’n nieuwe N175 Direct, rijdt Cees nog een fraaie metallic groene Valtra 8150 van 22 jaar oud en een T202 van 11 jaar. Op de nieuwe N175 Direct ruilde hij een 17 jaar oude C120 in.

“Ik ben Valtra rijder pur sang”, beaamt hij. “Er lopen al 28 jaar lang permanent drie Valtra’s op mijn boerderij. Valtra bevalt goed en de dealer bevalt goed. Zolang dat zo blijft, ga ik niet overstappen.”

Gabriels heeft een v.o.f. met zijn vrouw Michelle en boert op 65 hectare kleigrond die in zwaarte varieert van 20 tot 60% afslibbaar. De hoofdgewassen zijn pootaardappelen en zaai- en plantuien; in deze gewassen doet hij ook een beetje loonwerk. Hij plant en poot bij collega’s en rooit en laadt uien.

“Je kunt bij Valtra alle wielen en aftakassen probleemloos uitwisselen tussen modellen. Het past altijd. Dat is ideaal.”

 

Korte draaicirkel

Met zijn nieuwste aanwinst, de Valtra-rode N175 Direct, werkt Gabriels alweer een jaar.

“Ik zocht een korte en wendbare trekker met veel vermogen”, vertelt de akkerbouwer.

“Dat compacte en wendbare is belangrijk vanwege de smalle kopakkers voor de pootaardappelen en de uien. Dankzij de korte draaicirkel en quicksteer heb je de Valtra in een handomdraai voor de volgende werkgang. En met maar iets meer dan 6 ton is de trekker ook mooi licht en dat is belangrijk bij voorjaarswerk.”

Gabriels kocht de trekker uit de voorraad van Valtra dealer Kriesels in Wouw.

“Hij pakte daardoor wel iets luxer uit dan eigenlijk de bedoeling was”, lacht hij.

Dat weerhoudt hem er niet van om te genieten van de luchtgeveerde vooras.

“Die werkt echt perfect, daar kan geen ander merk tegenop.”

Maar ook de geveerde cabine en de elektrisch bediende en verwarmde spiegels geven veel werkplezier.

“En vergeet die luxe donkere binnenbekleding niet”, zegt echtgenote Michelle in het voorbijgaan.

Ze kan het weten want ze maakt jaarlijks zelf de nodige uren op de Valtra’s.

 

“Valtra is al 28 jaar lang permanent aanwezig. Merk en dealer bevallen mij goed. Zolang dat zo blijft, ga ik niet overstappen.”

 

Profijt van Valtra Guide

Een accessoire dat tijdens de oriëntatie wel nadrukkelijk op Gabriels’ verlanglijst stond was de GPS.

“Dat moest er op zitten, daar heb je zo veel plezier van”, bevestigt de ondernemer.

“Op mijn andere Valtra’s rij ik al zo’n 15 jaar met losse GPS-systemen maar voor de N175 wilde ik gewoon de ingebouwde Valtra Guide.”

GPS betekent voor Gabriels meer dan alleen recht rijden.

“Je hebt je ogen en je handen letterlijk vrij voor andere dingen”, legt hij uit.

“Bijvoorbeeld om de camera’s op de plantmachines in de gaten te houden. En bij het aanfrezen ben ik permanent bezig met de hoeveelheid grond in de freesbak voor een goede rugopbouw. Omdat ik nooit te veel grond in de bak heb, kan ik harder rijden en dat levert me al gauw een hectare meer per dag voor dezelfde brandstof.”

Gabriels maakt nog geen gebruik van andere toepassingen die via Valtra Guide in beeld komen, zoals plaatsspecifiek doseren (Valtra Variable Rate Control). Wel profiteert hij van de koppeling tussen Valtra Guide en Dacom Cloudfarm waarmee hij (onder andere) A-B lijnen kan uitwisselen tussen zijn verschillende GPS-systemen.

“Valtra Guide integreert alle losse systemen die ik voorheen gebruikte.”