share

Yrjö heeft geprofiteerd van het feit dat Valtra een grote werkgever is

Yrjö Ruotsalainen heeft een lange carrière bij Valtra achter de rug op het gebied van kwaliteit, inkoop en productontwikkeling. Het 'grote huis' heeft veel voordelen, van ziektekostenverzekering tot kantines en van leentractoren tot hobbygroepen. Yrjö en zijn vrouw Ansa, die ook jarenlang bij Valtra heeft gewerkt, hebben goed gebruik gemaakt van de voordelen van het werken bij Valtra en hebben deelgenomen aan een groot aantal vrijetijdsactiviteiten.

"Een van de belangrijkste voordelen is de ziektekostenverzekering. Daarnaast hebben we tractoren kunnen lenen voor tuinwerk en hebben we zelfs zomerbaantjes gevonden voor de kinderen bij Valtra." - Yrjö Ruotsalainen

Toen Yrjö Ruotsalainen in de herfst van 2002 bij Valtra begon, had hij al twintig jaar werkervaring bij verschillende bedrijven in Finland, de Sovjet-Unie en Duitsland. Zijn vorige banen en opleiding vormden een basis voor vergelijking.

"In mijn vorige banen in de elektronica-industrie werkte ik in de productie als voorman en op de kwaliteitsafdeling. Toen de baan zou veranderen van Äänekoski naar Tikkakoski, begon ik beter te kijken en zag ik een vacature voor een kwaliteitsingenieur bij Valtra. Ik solliciteerde en kreeg hem," herinnert Yrjö zich.

Yrjö begon te werken als kwaliteitsingenieur in de assemblagefabriek van Valtra. Als kwaliteitsingenieur werkte hij veel met onderaannemers en de elektronicakant was voor Yrjö vanzelfsprekend vanwege zijn werkverleden.

"Ik kende Valtra toen al, maar ik dacht dat elektronica mijn ding was. Toen veranderden we allebei, ik en de tractoren! De tractoren werden geleverd met CAN-bussen en zoveel elektronica dat een moderne tractor niet meer zonder zou kunnen. En ik leerde steeds meer over tractoren."

Na kwaliteit en acquisitie stapte Yrjö over naar productontwikkeling, waar hij ook werkte aan elektrische apparatuur en elektronica.

Een boerenjongen uit Sonkajärvi

Yrjö had een goed idee van het gebruik van een tractor op een boerderij, want hij komt van een melkveebedrijf in Sonkajärvi. Zijn vader en de broer van zijn vader deelden daar een boerderij. Yrjö was al op jonge leeftijd betrokken bij het werk op de boerderij. Hij kon een tractor besturen zodra zijn voet de onderkant van de koppeling bereikte. Op zeer jonge leeftijd kon Yrjö ook met een paard op de boerderij werken.

"Deze week nog heb ik op een nieuwe tractor gereden. Ja, dat zijn echt gave dingen. Ik denk dat klanten er ook trots op zijn. De rij awards aan de muur van het R&D-centrum laat ook zien dat het product goed is."

Yrjö prijst het initiatief van Valtra. Valtra is de laatste jaren traditioneel een van de meest proactieve bedrijven in Finland.

"Toen ik veel reisde op het gebied van inkoop en productontwikkeling, zag ik hoe dingen elders worden gedaan. Soms kon je die hier toepassen. In die tijd kon je bij Valtra grote initiatiefbonussen krijgen, omdat de initiatiefnemer van een initiatief het grootste deel van de besparingen die het initiatief het bedrijf opleverde als bonus kreeg, volgens een bepaalde formule. Tegenwoordig is het initiatiefsysteem een beetje veranderd, maar het is altijd motiverend om je werkplek te verbeteren."

Skiën naar het werk

Yrjö woont ongeveer drie kilometer van de fabriek. In de winter skiet hij soms door het bos naar zijn werk en in de zomer kan hij op zijn mountainbike naar zijn werk fietsen.

"Het is een beetje opvallend als je met je ski's omhoog bij de fabriekspoort staat. Vroeger, toen ik bij productontwikkeling werkte, was er een poort achter de fabriek waardoor ik rechtstreeks van huis naar kantoor kon lopen. Er is een oude skipiste in het bos, maar daar kan ik zelf naar beneden skiën."

Yrjö werkt momenteel in Jyväskylä op de afdeling van Smart AG. Smart AG is een soort start-up bedrijf binnen een grote groep. De afdeling Smart AG ontwikkelt nieuwe functies en accessoires en probeert deze snel in gebruik te nemen. De activiteiten van Smart AG zijn vergelijkbaar met productontwikkeling, maar dan sneller en de projecten zijn veel kleiner.

"Smart AG is een leuke, reactieve organisatie met de voelsprieten uit. We ontmoeten boeren op wekelijkse basis, luisteren naar onze eigen uitvindingen, laten ze zien en doen proefinstallaties," zegt Yrjö.

Genieten van de secundaire arbeidsvoorwaarden bij Valtra

Yrjö heeft actief deelgenomen aan de hobbyclubs van Valtra. Valtra heeft tientallen clubs op verschillende gebieden, van sport tot cultuur. Andere voordelen voor werknemers zijn een voordelige kantine, uitgebreide bedrijfsgezondheidszorg en een ziektekostenverzekering.

"Ik denk dat het een soort voordeel is dat onze kinderen een zomerbaan hebben gevonden bij Valtra. De kinderen van het personeel krijgen voorrang bij de selectie van zomerwerknemers."

Terug naar Valtra-carrières

Valtra Careers