share

Mikhail kwam uit Brazilië om voor Valtra te werken

Al op jonge leeftijd was de Braziliaanse Mikhail Oliveira geïnteresseerd in het zien van de wereld en werken in het buitenland. Hij studeerde techniek in Brazilië toen zijn zus hem een advertentie liet zien over studie- en werkmogelijkheden in Finland. Mikhail vulde sollicitaties in, haalde een diploma in logistiek aan de Jyväskylä University of Applied Sciences en kreeg uiteindelijk een baan bij Valtra. Nu leidt hij een team van 14 mensen met 9 verschillende nationaliteiten.

Aanpassen aan het Finse klimaat is bijvoorbeeld moeilijk geweest voor een inwoner van Rio de Janeiro, maar aan de andere kant heeft Finland ook zijn goede kanten, zoals een lage hiërarchie. Mensen zijn hier vriendelijk als je ze eenmaal beter leert kennen. Werken in het Engels wordt elk jaar makkelijker bij Valtra," - Mikhail Oliveira.

Mikhail Oliveira studeerde bouwkunde in Rio de Janeiro, Brazilië, toen zijn zus hem eind 2016 een advertentie "Kom in Finland studeren" liet zien. Mikhail wist bijna niets over Finland, maar begon meer over het land te leren. Hij deed mee aan een toelatingsexamen dat door de Finse overheid in Sao Paulo werd georganiseerd. In het voorjaar van 2017 kreeg hij te horen dat hij was aangenomen voor de studie International Logistics aan de Jyväskylä University of Applied Sciences.

"Ik sprak met mijn familie en vrienden. Ze moedigden me aan om te gaan. Het Finse onderwijs heeft een zeer goede reputatie," zegt Mikhail.

Mikhail verruilde zijn studie in Rio voor een studie in Jyväskylä. Voor zijn afstudeerscriptie zocht hij een stage in Brazilië en Europa.

"Een vriend van mij van de universiteit werkte al voor Valtra. Hij vertelde bij Valtra dat ik op zoek was naar een onderwerp voor mijn scriptie. Al snel bleek dat Valtra een scriptiestudent nodig had om een inkoopvraagstuk te onderzoeken. Ze vonden mijn onderzoeksplan goed en ik ben in januari 2020 bij Valtra aan mijn scriptie begonnen, vlak voordat corona toesloeg."

Netwerken en connecties maken

Vanwege corona deed Mikhail veel van zijn laatste werk op afstand. Een maand na het afronden van zijn scriptie in de zomer van 2020 kreeg hij een vaste baan als materiaalontwerper bij Valtra. Mikhail Oliveira's scriptiebegeleider had hem persoonlijk aanbevolen bij zijn materiaalontwerpbegeleider.

"Werkdagen zijn superdruk. Op school heb ik de theorie geleerd, maar in de praktijk zijn de dingen ingewikkelder. Elke dag is anders. Veel problemen oplossen, rapporteren en vergaderen met mensen zoals productie, inkoop, kwaliteit, productontwikkeling en productieplanning om ervoor te zorgen dat alle onderdelen die nodig zijn aan de lopende band altijd op het juiste moment op de juiste plaats zijn."

Ongeveer twee jaar later vond er een grote reorganisatie plaats en verving Mikhail zijn voormalige baas als hoofd van de afdeling.

Internationale werknemers worden gewaardeerd

"Mijn team bestaat uit 14 mensen en 9 verschillende nationaliteiten. Finnen van Finse afkomst zijn dus in de minderheid. Onder hen zijn een Somaliër, een Filippijn en, naast mijzelf, nog een Braziliaan. Natuurlijk wonen velen van hen al jaren of tientallen jaren in Finland en kennen ze de taal perfect."

Volgens Mikhail is de situatie van buitenlandse werknemers die geen Fins spreken de laatste jaren duidelijk verbeterd.

"Er is nog veel te doen, maar de situatie is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Finse collega's spreken Engels en steeds meer algemene informatie van het bedrijf is beschikbaar in het Engels."

Valtra en AGCO's wereldwijde activiteiten bieden mogelijke internationale kansen

Mikhail wil zijn toekomst niet zorgvuldig plannen, maar blijft openstaan voor nieuwe kansen.

"Ik was van jongs af aan gemotiveerd om naar het buitenland te gaan en de wereld te zien. Ik sta nog steeds open voor nieuwe kansen. Dat kan bij Valtra zijn of bij de internationale AGCO-groep, in Finland of in het buitenland. Ik kijk graag welke kansen er op mijn pad komen, denk er goed over na en neem dan beslissingen. Ik wil niet de rest van mijn leven aan één ding vastzitten."

Mikhail bezoekt minstens één keer per jaar familie en vrienden in Brazilië. Valtra heeft ook een tractorfabriek in Mogi das Cruzes, Brazilië, maar in de praktijk heeft Mikhail tot nu toe weinig contact gehad met zijn Braziliaanse collega's. De internationale activiteiten van Valtra en AGCO zouden wel eens een manier kunnen zijn om de wereld in de toekomst te zien.

Terug naar Valtra-carrières

Valtra Careers