share

Vohamij levert 13 Valtra Unlimited tractoren aan Defensie

Heythuysen, augustus 2023 

Valtra-dealer Vohamij uit het Limburgse Heythuysen heeft afgelopen week op spectaculaire wijze dertien nieuwe tractoren afgeleverd aan het Nederlandse Ministerie van Defensie. De tractoren van het Finse merk Valtra worden ingezet op de vliegvelden van de Koninklijke Luchtmacht.

 

De voornaamste inzet is voor sneeuw- en ijsbestrijding op cruciale delen van die vliegvelden. De tractoren van Valtra zijn door Vohamij aangepast tot multifunctioneel Defensievoertuig, waardoor een bredere inzet mogelijk is.

 

Na een spannende Europese aanbesteding werd de opdracht aan Vohamij gegund. “Onze ervaring in aanbestedingen, een gedegen voorbereiding en gebruik maken van de kennis in ons projectteam zorgde ervoor dat we met veel vertrouwen hebben ingeschreven”, vertelt Geert Camps, directeur van Vohamij. “Maatwerk, technische ontwikkeling en werken met topmaterieel geschikt voor de zwaarste inzet, waren de succesvolle formule van een samenwerking tussen Vohamij, Mechan en Valtra.”

 

Valtra is onderdeel van AGCO en de tractoren worden geproduceerd in Finland. Marc de Haan is directeur Valtra bij Mechan, de Nederlandse en Belgische importeur van Valtra. De Haan benadrukt nog dat de trekkers van oudshertechnisch en kwalitatiefzijn afgestemd op de extreme omstandigheden in de Scandinavische markt. Kenmerkend is dan ook de aflopende neus waardoor hetzicht op alles voor de trekker vanuit de cabine optimaal is. “In Scandinavië worden veel van deze trekkers uitgerust met frontlader of ingezet met een sneeuwschuif. Dan is goed zicht wel een pre. Maar ook de eenvoudige bediening en een efficiënte transmissie passen precies bij de wensen van Defensie”, legt De Haan uit.

 

Valtra kent een Unlimited studio waarbij de trekker al in de fabriek kan worden samengesteld naar de wens van de klant. Ook de Valtra ervaring in Defensie- én luchthaveninzet maakte het mogelijk om de tractoren al te voorzien van de juiste kleur, aangepaste banden en zelfs sneeuwkettingen. Dit gebeurt al in de fabriek, waarna in de werkplaats van Vohamij in Heythuysen nog specifieke zaken zijn toegevoegd zodat hij helemaal past bij de wensen van de Nederlandse Luchtmacht.

 

“De trekkers worden door ons voor een heel specifiek doel ingezet en we eisen dan ook honderd procent kwaliteit en inzetbaarheid”, zegt Franco Achtien, projectleider bij het Ministerie van Defensie voor deze opdracht. “Defensie moet meer dan ooit paraatstaan, met deze Valtra trekkers gaat dat zeker lukken. We zijn zeer tevreden over deze levering en de samenwerking met Vohamij. Er was een open communicatie, veel aandacht voor onze wensen en geheel volgens planning een aflevering die tot het laatste detail werd uitgevoerd”, besluit Achtien.

 

De dertien tractoren van Valtra werden door De Rooy uit Son in een opvallend konvooi vervoerd en afgeleverd bij Defensie. Dertien tractoren gelijktijdig afleveren aan één klant gebeurt nietzo vaak. En al helemaal niet in deze opvallende gele kleur. Met het transport gingen ook meerdere zware pallets met sneeuwkettingen mee, waarmee alle wielen van kettingen kunnen worden voorzien. Het materiaal is er klaar voor. Laat de winter maar komen.

 

Bekijk de video: https://www.youtube.com/watch?v=ETTFis6N0p8