share

Tien jaar klantspecifieke tractoren gemaakt in Finland

Persbericht: Een kijkje in de studio van Valtra Unlimited

Dit jaar viert Valtra Unlimited haar tienjarig bestaan als leverancier van klantspecifieke tractoroplossingen voor de landbouw, luchtvaart, bosbouw, gemeentes en andere gespecialiseerde sectoren.

Tijdens een Valtra Unlimited testdag in Centraal Finland hebben Valtra specialisten en experts uit het partnernetwerk van Unlimited, waaronder Nokian Heavy Tyres, Piippo hydraulics, Kesla, Vuomet, Noremat, PTG en Arctic Aebi Schmidt enkele van de nieuwste innovaties van Valtra Unlimited getoond.

Valtra Unlimited's groei

Valtra Unlimited is jaar na jaar gegroeid van een paar ingenieurs die een handvol aangepaste tractoren produceerden in 2013, naar een team van 27 professionals die meer dan een derde van de tractoren aanpassen die de fabriek in Suolahti verlaten in 2022. Valtra heeft altijd de reputatie gehad klanten een grote mate van keuze te bieden. In 1988 was Valmet, zoals het bedrijf toen heette, de eerste fabrikant die een volledige reeks cabinekleuren aanbood waaruit de klanten konden kiezen. Begin jaren negentig werd in de fabriek in Suolahti het innovatieve klantconfiguratiesysteem van Valtra geïntroduceerd, waarmee klanten de exacte configuratie van hun tractor konden specificeren uit een groot aantal in de fabriek gedefinieerde opties. Valtra Unlimited werd geboren uit de wens om deze klantgerichte specificatie naar een hoger niveau te tillen. "De droom was om nog verder te gaan met maatwerk - om het te ontwikkelen tot een complete gepersonaliseerde ervaring waar klanten alle apparatuur die ze nodig hebben kunnen specificeren, direct vanuit de fabriek" herinnert Petri Loukiala, Senior Manager, Brand Management, Unlimited Operations.

Aanvankelijk maakte het team van Valtra Unlimited tractoren op maat vanuit slechts twee werkplekken. De vraag groeide echter snel, zowel bij Finse boeren als bij internationale klanten uit andere segmenten. Vandaag de dag heeft de Unlimited studio 10 werkstations die alles kunnen leveren, van aangepaste ontwerpopties tot uitrusting en functies die het werk efficiënter en veiliger maken.

De meeste klanten van Valtra Unlimited werken in de dienstverlening in sectoren als landbouw, gemeente en lichte bosbouw. De gemeentelijke sector zag al snel de voordelen van multifunctionele machines van Valtra Unlimited, en al snel volgden de defensie- en luchtvaartsector. Voor deze klanten zijn specifieke kleuren, uitrusting en veiligheidsverlichting een vereiste. Klanten in deze sectoren zijn vol lof over de veelzijdigheid van Valtra Unlimited tractoren. Roger Notting is een Public Procurement Officer bij Lantmännen Maskin AB, een leidende leverancier van landbouwmachines in Noord-Europa. Hij merkt op dat "de klanten waar ik het meest mee werk, gemeenten zijn. Als ze sneeuw moeten ploegen, gras moeten maaien en met een aanhangwagen door het bos moeten rijden, gebruiken ze een tractor." Valtra Unlimited tractoren kunnen al deze taken gemakkelijk aan, dankzij de gespecialiseerde apparatuur en oplossingen die Unlimited kan leveren. Valtra Unlimited werkt samen met een reeks hoogwaardige industriële patronen om klanten vanuit één aanspreekpunt de oplossingen te bieden die ze nodig hebben. Valtra Unlimited oplossingen worden bovendien gedekt door fabrieksgarantie en reserveonderdelen zijn altijd voorhanden. 

Speciale oplossingen voor gespecialiseerde sectoren

Tijdens de proefrit werd onder meer het centrale bandenvulsysteem van PTG van Valtra Unlimited gedemonstreerd. Het systeem wordt bediend via SmartTouch en stelt bestuurders in staat om eenvoudig de bandenspanning aan te passen om bodemverdichting en slip op het veld te verminderen en de rolweerstand te verlagen en het brandstofverbruik op de weg te verbeteren.

Valtra Unlimited kan een tractor leveren die is uitgerust met Arctic Aebi-Schmidt en Vuomet bodemschrapers voor specialistische taken zoals het verwijderen van sneeuw en ijs in de winter en het verspreiden en egaliseren van grind in de zomer. Dezelfde Unlimited tractor kan dan worden gebruikt om te vegen met behulp van een aan de voorzijde gemonteerde veegmachine. Tegelijkertijd kunnen in de Unlimited Studio extra werklampen en waarschuwingslichten worden gemonteerd, zodat de tractor voldoet aan de veiligheidsnormen. Volgens Notting is dit een groot voordeel voor gemeenten en andere instellingen: "Wanneer een klant kiest voor een tractor met speciale uitrusting is Unlimited de beste. Onze concurrenten in de markt moeten misschien een lokale oplossing maken voor specialistische apparatuur. Het is moeilijk om hier een prijs op te plakken."

Valtra Unlimited multifunctionele tractoren kunnen veel taken uitvoeren die nuttig zijn in de defensiesector, zoals graven, verplaatsen en personeelslogistiek. Tot nu toe heeft Valtra meer dan 200 tractoren verkocht aan de Finse defensiesector en aan vele andere nationale en internationale defensieorganisaties.

Onlangs heeft Valtra Unlimited een vloot tractoren verkocht aan Swedavia, de Zweedse eigenaar en exploitant van luchthavens. Een Valtra Unlimited tractor kan een goede keuze zijn voor veel grondonderhoudssituaties wanneer deze wordt gecombineerd met automatische geleiding. Met Valtra Guide kan een bestuurder gebieden in kaart brengen, zoals de uitgestrekte grasvelden naast start- en landingsbanen om het gras effectief te maaien, maar ook onderhoudswegen van vliegvelden voordat de sneeuw komt voor nauwkeurige sneeuwruiming.

Onlangs heeft Valtra samengewerkt met werktuigfabrikant KESLA om een unieke brandbestrijdingsoplossing te ontwerpen.
Bosbranden zijn moeilijk aan te pakken, omdat ze vaak ontstaan op ruw terrein of op moeilijk bereikbare plaatsen. In deze situaties kan een tractor de beste optie zijn. De KESLA blusaanhanger van Valtra Unlimited bestaat uit een multifunctionele aanhanger, een grijper en een aparte blusunit. Een kanon gemonteerd op de laadboom van de tractor schiet water tot 30 meter ver, zodat de bestuurder de brand op veilige afstand kan blussen.

Valtra Unlimited kijkt naar de toekomst

Valtra Unlimited doet momenteel investeringen om de Unlimited studio in de Valtra Suolahti fabriek uit te breiden en de expertise en innovatie van de studio te vergroten om aan de individuele behoeften van klanten in verschillende segmenten te kunnen blijven voldoen.

Steeds meer klanten vragen om camera's op hun Unlimited tractoren. Valtra Unlimited VIEW is een nieuwe oplossing die de veiligheid van iedereen rond de tractor verhoogt. Het systeem gebruikt voor en achter gemonteerde camera's en Artificial Intelligence (AI) om objecten die voor de tractor bewegen te detecteren. De bestuurder kan schakelen tussen cameraweergaven die worden weergegeven op het scherm met hoge resolutie, en wordt automatisch gewaarschuwd voor potentiële gevaren van bewegende objecten via waarschuwingslichten en geluiden.

Petri Loukiala zegt dat dergelijke oplossingen een steeds grotere rol zullen spelen in de toekomst van Valtra Unlimited. "Valtra Unlimited investeert in technologie zoals de AI in Unlimited VIEW om de behoeften van klanten op te lossen met slimme oplossingen."

Valtra heeft onlangs de segment-specifieke Valtra Unlimited webpagina's bijgewerkt om de diverse oplossingen die Valtra haar klanten kan bieden weer te geven.

https://www.valtra.nl/valtra-unlimited/municipality.html

https://www.valtra.nl/valtra-unlimited/airport.html

https://www.valtra.nl/valtra-unlimited/farming.html

https://www.valtra.nl/valtra-unlimited/special-solutions.html