share

Nieuwe state-of-the-art spuiterij in de Valtra-fabriek

De Valtra-fabriek in het Finse Suolahti wordt door de uitbreiding met een nieuwe ultramoderne spuiterij in 2022, flexibeler en duurzamer. De gedetailleerde plannen hiervoor worden momenteel uitgewerkt. ”De nieuwe spuiterij wordt de grootste investering die de afgelopen decennia in de Valtra Suolahti-fabriek is gedaan. De vraag naar de hoge kwaliteit Valtra-tractoren groeit hard en de nieuwe spuiterij zal ons helpen om onze beloftes aan onze klanten nog beter na te komen. Dankzij de nieuwe spuiterij zal de hele fabriek veel flexibeler werken. Ook met een verhoogde productiecapaciteit ”, zegt algemeen directeur Jari Rautjärvi.

Voor de nieuwe spuiterij wordt, naast de montagefabriek, een nieuwe bedrijfshal van 1.500 vierkante gebouwd. Het wordt een volledig nieuwe, geautomatiseerde spuiterij die de huidige volume-eisen zal aanvullen. Ook biedt het ruimte aan de grotere frames van de nieuwe generatie tractoren. De nieuwe spuiterij wordt uitgerust met beproefde en bewezen technieken. Zo gebruikt Valtra al enkele decennia gerobotiseerde spuitmachines en was ze de eerste ter wereld die een virtuele 3D-omgeving gebruikte voor het programmeren van verfrobots. 

de nieuwe spuiterij zal in augustus 2022 in gebruik worden genomen

Gloednieuw logistiek centrum

Het coatingproces omvat het geautomatiseerde wassen en voorbehandelen, het robotlakken én het drogen. Bij het nieuwe lakproces wordt een basis- en oppervlaktelaag van de grijze verf in een aparte lakkamer gespoten. De functionele eigenschappen van de coating worden verbeterd door de verdamping tussen verflagen door. Volgens Mikko Torvelainen, die de leiding heeft over het project, zal de nieuwe spuiterij de fabriek in Suolahti flexibeler maken en de fabricage van grotere en meer machines mogelijk maken. Daarnaast zal de spuiterij de energie-efficiëntie en veiligheid van de fabriek, inclusief brandveiligheid, verder verbeteren.

De productie in de fabriek in Suolahti gaat tijdens de bouwfase gewoon door. De fundamenten worden in de zomer van 2021 gelegd en de nieuwe spuiterij zal in augustus 2022 in gebruik worden genomen. AGCO heeft de afgelopen jaren zware investeringen gedaan op de productielocatie in Suolahti. In januari 2021 werd een gloednieuw logistiek centrum van 9.000 vierkante meter (ongeveer 100.000 kubieke meter) in gebruik genomen. Dit betrof ingrijpende wijzigingen in de lay-out van de assemblagefabriek, waardoor in de toekomst op efficiënte wijze nieuwe modelseries kunnen worden geproduceerd.