share

De G Serie - Een wolf in schaapskleding

Einar Holden werkt nog steeds als knecht op het familiebedrijf dat zijn zoon Jan Eirik heeft overgenomen. Deze winter heeft hij sneeuw geruimd met een G125 Versu uitgerust met een Dalen 2013 sneeuwfrees, en hij is aangenaam verrast over hoeveel sneeuw de G Serie aankan. Foto: Jan Eirik Holden.

Einar Holden heeft de fakkel doorgegeven aan zijn zoon Jan Eirik, die ook Valtra-machines verkoopt en de familieboerderij in Ulsberg in Rennebu, Noorwegen runt. Hij heeft zijn Valtra G125 Versu gebruikt om te sneeuwblazen met een Dalen 2013-XTPA en is verbaasd over de kracht van deze machine.

"In 1998 kocht ik mijn eerste Valtra, een 6400, en sindsdien hebben we Finse tractoren op de boerderij. Ik heb een Valtra 6300 gehad, een Valtra 6550 en niet in de laatste plaats een Valtra 6850 die ongelooflijk goed was in het bos. Ik heb er een beetje spijt van dat ik ze heb verkocht, want ze zijn vandaag de dag hun gewicht in goud waard," zegt Einar Holden.

De boerderij in Rennebu ten zuiden van Trondheim, Noorwegen, produceert voornamelijk melk en heeft een quotum van 550 ton, evenals vleesproductie met ongeveer 80 stieren voor de slacht vorig jaar. Daarnaast wordt er geploegd en wordt er jaarlijks 300-400 kubieke meter bos geoogst. Hun zoon Jan Eirik werkt ook parttime als Valtra-verkoopman in het gebied.

"Ik runde een gezamenlijke boerderij met Jan Eirik tot ik 62 werd, toen zijn vrouw mijn aandeel overnam, maar ik rijd nog steeds op een tractor en werk als landarbeider. We hebben een T234D en een N174D, maar toen ze allebei elders bezig waren, heb ik de sneeuwblazer aangesloten op de kleinere machine, een G125 Versu. Ik was benieuwd hoe zo'n lichte en kleine tractor zou werken met een grote sneeuwfrees, maar het ging echt goed. Zelfs toen ik de sneeuwschuiver aan de voorkant loskoppelde, was dat geen probleem. De G Serie is sterker dan je denkt, gewoon een wolf in schaapskleren."

De Valtra G125 Versu is uitgerust met veel van de technologie van de grotere Valtra-series. Holden heeft ervoor gekozen om de tractor uit te rusten met volledige Valtra Guide. De tractor wordt onder andere aangedreven met een veldspuit en een zaaimachine.

Vorig jaar reed Jan Eirik een vierbladige wentelploeg met de G Serie tijdens het ploegen in de herfst. "We ploegden ongeveer 100 hectare en dat was geen probleem met de G125 Versu. Hoewel ik iets grotere trekkers gewend ben, ben ik aangenaam verrast door de kracht van de G Serie," zegt Holden senior.