share

N5 | "Ik wilde een compacte en wendbare trekker"

Dirk Lamers over Valtra N135 Active

Met zijn nieuwe Valtra N135 Active kreeg Dirk Lamers de compacte en wendbare trekker die hij zocht voor zijn melkveebedrijf. Tijdens het werk geniet hij van het overzicht en de ruimte in de cabine. “En elke stagiair rijdt er zo mee weg.”

Onder de rook van Oeffelt, nabij Cuyck, heeft Dirk Lamers samen met zijn broer Thijs een melkveehouderijbedrijf met 250 stuks melkvee. Melken gebeurt in een royale 28 stands draaistal en het voer wordt gewonnen op 125 hectare land, variërend van zand tot rivierklei. Naast Dirk en zijn broer verschaft het bedrijf werk aan een vaste medewerker, zijn vader (parttime) en bijna jaarrond 1 of meerdere stagiairs. Met uitzondering van een maishakselaar heeft de vof Lamers alle mechanisatie in eigen beheer.

 

Stoelendans

Valtra heeft een lange staat van dienst op het bedrijf. De nieuwe N135 Active vervangt een Valmet 6600 die maar liefst 16.000 uur op de teller had en tot bejaarde leeftijd voor de voermengwagen stond. De inruil leidde tot een stoelendans waarbij de tweede Valtra (een N121 van circa 14 jaar oud met 10.000 uur op de teller) voor de voermengwagen kwam te staan. Voor diens oude taken werd dus een opvolger gezocht. Bovenaan Dirk’s wensenlijst stond dat het een compacte en wendbare trekker moest zijn.

“Wij hebben veel land in het Maasheggen gebied. Dat zijn kleine perceeltjes, soms amper een hectare, en met heggen ertussen. Daar is manouvreer-gemak belangrijk, net als op het erf trouwens. Je kijkt dus al gauw naar een 4-cilinder. En omdat wij veel stagiairs op ons bedrijf hebben rondlopen, is een eenvoudige bediening ook een must.” En zoals dat gaat, stonden er ook een paar extra pk’s op het lijstje. Op advies en in gezelschap van zijn dealer besloot Dirk een Valtra N135 Active uit de voorraad van importeur Mechan Groep te kopen. De trekker was ook nog rood, Dirk’s Valtra lievelingskleur. “Want het oog wil ook wat”, knipoogt hij.

 

Prima overzicht

Na bijna een half jaar schudden, harken, kunstmest strooien en grond bewerken concludeert Lamers dat hij met de Valtra N135 Active een prima keuze heeft gemaakt. “Het is precies de compacte en wendbare trekker die ik zocht. Een echte manus van alles. Hij heeft een mooie kleine draaicirkel. En de cabine is echt een genot. Dat was trouwens ook een belangrijk punt bij mijn beslissing.

Ik hou niet zo van die benauwde hokjes. De cabine van de N135 geeft je ook een prima overzicht, zowel binnen als naar buiten. De 160 liter load sensing hydrauliek en het grote hefvermogen heeft Dirk nog niet volledig hoeven inzetten. “Het zat bij de trekker”, lacht hij. “Maar daar heb ik me eerlijk gezegd ook nooit druk om gemaakt. Ik weet uit ervaring dat die specificaties bij Valtra altijd dik in orde zijn. En Freek, de huidige stagiair, rijdt er zo mee weg.”

De nieuwe N135 heeft wat Dirk betreft de reputatie van Valtra weer volledig onderstreept. “Het merk is nog steeds een beetje ondergewaardeerd. Maar er zijn niet veel trekkers beter dan een Valtra.”

Wil jij zelf de Valtra N5 serie rijden?

Plan een proefrit

Jouw N5 demo aanvragen

Zoek een lokale dealer

Jouw Valtra dealer zoeken

Download de brochure

Jouw N5 brochure

Valtra N5

De verrassende combinatie van kracht, comfort, compactheid en wendbaarheid.

Geef ons de VIJF