share

Hoe technologie de gezondheid en veiligheid van landbouwers verbetert

Gezondheid en veiligheid op het werk zijn belangrijke overwegingen voor iedereen die in de landbouwsector werkt. Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie, schat dat er in Europa misschien wel 20,5 miljoen mensen in de landbouw werken (inclusief seizoenarbeiders en migrerende werknemers). In de land- en bosbouwsector worden jaarlijks gemiddeld 500 dodelijke en 150 000 niet-dodelijke ongevallen in de EU gemeld. We hebben er al eerder op gewezen dat 14 dagen landbouw even riskant is als een parachutesprong.

Landbouwers worden steeds beter in het herkennen van onmiddellijke gevaren en het inschatten van risico's. Er zijn echter veel chronische of gezondheidsrisico's op langere termijn die ongecontroleerd kunnen blijven. In deze blog beschrijven we enkele manieren waarop u uw gezondheid op lange termijn kunt beschermen en enkele van de unieke Valtra-functies om de gezondheid en veiligheid op uw werkplek te verbeteren.



De belangrijkste beroepsrisico's voor landbouwers


Directe risico's door het werken met machines en vee blijven de belangrijkste oorzaken van dodelijke ongevallen in de landbouwsector. Volgens de statistische analyse van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk zijn de belangrijkste oorzaken van ongevalgerelateerde sterfgevallen in de landbouw:

Vervoer

Vallen van hoogte

geraakt worden door bewegende of vallende voorwerpen zoals machines, balen enz.

Omgaan met vee

Werken met machines

Naast deze onmiddellijke en zeer impactvolle risico's zijn er ook verborgen risico's en gevaren op langere termijn die vaak onopgemerkt blijven. Meer dan 60% van de door Eurostat ondervraagde werknemers in de landbouw meldde een of andere vorm van beperkende chronische ziekte en hartaandoeningen. Enkele van de belangrijkste oorzaken van chronische ziekten zijn:

spier- en skeletaandoeningen, bv. gewrichts- en rugpijn, verstuikingen enz.

huidkanker

Stress en psychologische problemen 

Transportrisico's in de landbouw

Twee van de belangrijkste risico's in verband met vervoer in de landbouw zijn overreden worden en omslaan van een voertuig. Bij het rijden over het erf of het oversteken van kruisingen op de weg kan het zicht beperkt zijn door vooraan gemonteerde werktuigen. De 5e generatie tractoren van Valtra heeft een steil aflopende motorkap waardoor de bestuurder goed zicht heeft op de ruimte voor hem. In een recent onafhankelijk onderzoek in opdracht van Valtra bleek dat de nieuwe Q-serie 20% beter zicht biedt op de grond voor de bestuurder dan een tractor van de concurrent in dezelfde pk-klasse. Hetzelfde onderzoek vergeleek ook het glasoppervlak in de cabines van de twee tractoren en hun ruitenwissersystemen. De Valtra bleek een aanzienlijk grotere raamruimte te hebben, met een bredere wisserhoek (270 graden naar voren en 180 graden naar opzij) en daardoor een groter gebied dat door het wisserblad wordt vrijgehouden. Dit maakt het niet alleen gemakkelijker om met meer vertrouwen en precisie te werken, maar vergroot ook de zichtbaarheid van potentiële gevaren.

Technologische oplossingen worden steeds vaker gebruikt om landbouwers te helpen veilig te werken. Veel boeren merken dat op de tractor gemonteerde camera's hen helpen hun werk en mogelijke gevaren in de gaten te houden. Eén zo'n technische oplossing is Unlimited VIEW. Het systeem gebruikt voor en achter gemonteerde camera's om de zichthoek voor de bestuurder te verbeteren, en gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) om automatisch objecten te detecteren die voor de tractor passeren en de bestuurder te waarschuwen. 

Minder pijn voor landbouwers en bestuurders van tractoren


Veel gezondheidsproblemen op lange termijn voor landbouwers en bestuurders van tractoren ontstaan door een slechte ergonomie in de cabine. Constant draaien en keren om het werktuig te zien en te werken kan leiden tot aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Valtra tractoren bieden gebruikers vele manieren om hun houding en werkomstandigheden te verbeteren. Met TwinTrac bijvoorbeeld kan de bestuurder de bestuurdersstoel gemakkelijk 180 graden draaien. Dit biedt de bestuurder een uitstekend zicht op achteraan gemonteerde werktuigen en voorkomt dat hij voortdurend moet draaien. Valtra heeft altijd veel nadruk gelegd op bestuurderscomfort en gezondheid en veiligheid. In 1986 was Valtra zelfs het eerste tractormerk dat een dergelijke oplossing voor achteruitrijden rechtstreeks vanaf de fabriek aanbood. U kunt hier meer over lezen in onze TwinTrac geschiedenis blog. Een ander uniek Valtra kenmerk is de Skyview cabine. Het grote polycarbonaat raam met ruitenwisser geeft een ongeëvenaard zicht op kranen en aan de zijkant gemonteerde werktuigen. Dit helpt de bestuurder een goede houding aan te nemen zonder zijn nek te verrekken om het werktuig te zien waarmee hij werkt. De cabine is volledig FOPS-proof voor meer veiligheid.

Tegenwoordig kan ook moderne technologie worden gebruikt om het zicht te verbeteren en lastige draaibewegingen in de cabine te minimaliseren. Naast de bovengenoemde Unlimited VIEW en de in de fabriek verkrijgbare achteruitkijkcamera, kunt u bij Valtra Unlimited ook camera's op uw Valtra tractor monteren, waar u maar wilt. De cameraweergaven kunnen worden weergegeven op het 9-inch touchscreen van de SmartTouch-terminal. Met de SmartTouch Extend tweede terminal kan de bestuurder van de tractor ook tijdens het werk een cameraweergave weergeven, naast de weergave van eventuele ISOBUS-toepassingen.

Lange dagen in een slecht ontworpen tractorcabine kunnen bijdragen aan aandoeningen aan het bewegingsapparaat, zoals rugpijn. De juiste ondersteuning en vering kan een groot verschil maken voor het comfort van een chauffeur. Valtra maakt al meer dan 20 jaar gebruik van AIRES pneumatische voorasvering. Pneumatische vering wordt niet beïnvloed door temperatuurschommelingen, zodat de bestuurder onder alle weersomstandigheden verzekerd is van een soepele rit.
Vermoeidheid en mentale stress

Landbouw is hard werken en kan stressvol zijn. Volgens het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk behoren onzekerheid over klimaatverandering, financiële zorgen, toenemende regelgeving en administratie en criminaliteit op het platteland tot de belangrijkste stressfactoren voor landbouwers. Al deze stressfactoren kunnen afleiden van het toch al veeleisende en moeilijke werk. Gelukkig kunnen veel technologieën helpen. De slimme landbouwtechnologie van Valtra staat bekend om zijn gebruiksgemak en kan veel van de stress uit het veldwerk halen.

Valtra Gids

Door het Valtra Guide autogeleidingssysteem te gebruiken kunt u de stress van het aanhouden van een rechte lijn tijdens het werk verminderen en consistente resultaten garanderen. Het systeem stuurt de tractor voor u, zodat u zich kunt concentreren op het werktuig en het werk. Overlappingen die kunnen leiden tot lagere opbrengsten en hogere kosten worden ook automatisch geëlimineerd.

Automatische U-Pilot en SmartTurn

Auto U-Pilot en SmartTurn gebruiken Valtra Guide om de rijervaring in het veld volledig te automatiseren. Uw Valtra tractor voert automatisch een kopakkerprocedure uit en keert wanneer hij de kopakker tegenkomt. Dit vermindert de stress van de bestuurder die moet beoordelen wanneer het werktuig de wendakker passeert en de noodzakelijke wendakkerprocedure moet uitvoeren. 

Sectieregeling met multiboom en variabele dosering

Deze slimme landbouwtechnologieën nemen het giswerk weg bij producttoepassing en zaaien. Met behulp van voorgeschreven kaarten past Variable Rate Control automatisch de juiste hoeveelheid product toe op het juiste deel van het veld. Dit vermindert de stress van de bestuurder aanzienlijk, omdat hij niet voortdurend de dosering hoeft aan te passen. Section Control met Multiboom schakelt automatisch individuele secties van de spuitboom of zaaimachine uit wanneer deze de kopakker passeren. Dit vermindert de zorg over gemiste gebieden of overlappingen die leiden tot lagere opbrengsten.


TaskDoc Pro

De landbouw verandert snel. Nieuwe regels en wetgeving vereisen vaak meer rapportage over landbouwactiviteiten. Dit kan voor sommige boeren een belangrijke bron van stress zijn. TaskDoc Pro van Valtra vermindert het handmatige werk van het verzamelen en sorteren van gegevens. Het opzetten van taken en het overbrengen ervan naar de tractor wordt vereenvoudigd. Aan het einde van de taak kunnen alle door de tractor verzamelde gegevens worden overgebracht naar uw FMIS-systeem en wordt de documentatie automatisch gegenereerd. De tijdwinst die dit oplevert, kan dan worden besteed aan het veld of aan rusten en opladen. 

Gezondheid en veiligheid voor landbouwers


Boeren en bestuurders van tractoren worden geconfronteerd met vele problemen die hun gezondheid kunnen beïnvloeden. Van directe bedreigingen zoals geraakt worden door bewegende machines, tot problemen op de langere termijn als gevolg van slechte werkomstandigheden, biedt Valtra een breed scala aan oplossingen die de werkomstandigheden voor boeren kunnen verbeteren. AGCO Parts and Service heeft ook veel nuttige hulpmiddelen om de gezondheid en veiligheid op de boerderij te verbeteren.