share

“Moderne techniek vraagt meer samenwerking”

De opmars van chips, sensoren, beeldschermen en precisielandbouwtechnieken op tractoren vraagt om een andere manier van werken bij het dealerbedrijf. “Je kunt niet overal meer verstand van hebben”, stelt Matthijs van der Vegt. “Om als dealer je meerwaarde te behouden, is samenwerking steeds belangrijker.”

Matthijs van der Vegt van het gelijknamige mechanisatie- en constructiebedrijf in Scherpenzeel (Frl.) heeft het werk van de dealer de afgelopen jaren zien veranderen.

“De aandacht is steeds meer verschoven van hardware naar software. Vroeger wist een monteur vaak al uit ervaring waar hij het moest zoeken als een tractor met een storing de werkplaats in kwam. Tegenwoordig ontkom je er niet aan om eerst een diagnose te stellen met de juiste apparatuur.”

En met alleen een diagnose is het verhaal nog niet af volgens Van der Vegt.

“Om je kennis op peil te houden moet je eigenlijk dagelijks met die nieuwe techniek in aanraking komen. Monteurs moeten samenwerken en ervaringen delen. En ook de samenwerking met de importeur is belangrijk. Wij laten onze monteurs alle Valtra-trainingen van Mechan Groep volgen. En we hebben een monteur die in zijn opleiding een speciale Valtra-module voor dealers heeft gevolgd. Zo’n jongen brengt echt iets extra’s.”

”Met de SmartTouch armleuning en al z’n mogelijkheden loopt Valtra voorop. En ook Valtra Connect, dat nu standaard drie jaar gratis wordt geleverd bij elke trekker, is een aansprekende optie.”

Service verstevigt klantrelatie

Behalve training van het personeel is het ook belangrijk om gesprekpartner van de klant te blijven.

“Klanten bereiden zich steeds beter voor en komen met vragen over die nieuwe technieken. Ze willen weten wat jouw merk te bieden heeft. In elk verkoopgesprek komt precisielandbouw aan de orde.”

Van der Vegt heeft de ontwikkelingen zelf altijd goed kunnen bijhouden. Maar in gesprekken met (potentiele) klanten is hij toch vooral bezig om een relatie op te bouwen.

“Er is meer dan alleen het product en de prijs. Als officiële merkdealer heb je een groot aantal voordelen waarmee je je kunt onderscheiden richting de klant. Met software-updates bijvoorbeeld of technische verbeteringen. En je profiteert van de 24-uurs levering van onderdelen. Dat is met al die moderne techniek alleen maar belangrijker geworden. Want je kunt elektronische storingen vaak alleen met originele onderdelen verhelpen.”

Van der Vegt is van mening dat Valtra een uitstekende uitgangspositie heeft op het gebied van precisielandbouw en verwante technieken.

“Met de SmartTouch armleuning en al z’n mogelijkheden lopen ze voorop. En ook Valtra Connect, dat nu standaard drie jaar gratis wordt geleverd bij elke tractor, is een aansprekende optie. Het sluit perfect aan bij de trend dat er steeds meer communicatie is tussen de tractor, het thuisfront en de dealer.”