share

Besturingssysteem voor voorlader geïntegreerd in SmartTouch

De Precision Lift & Load-app maakt het werken met de voorlader veiliger, gemakkelijker, efficiënter en nauwkeuriger. Ook voegt het nog meer dimensies toe aan Valtra’s toch al uitstekende voorlader tractoren. Het slimme voorlader besturingsysteem wordt bediend vanaf de SmartTouch-display van de tractor.

De Precision Lift & Load-app is het meest gebruiksvriendelijke voorlader besturingssysteem op de markt. Het omvat gewichtmeting, instelling werkbereikgrenzen, geheugeninstellingen voor verschillende voorladerposities, een trilfunctie en boomdemping. Het systeem wordt bediend vanaf de SmartTouch-armsteun en vereist geen aparte bedieningselementen of displays.

“Ons doel was om de toepassing zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, dus hebben we deze in de SmartTouch geïntegreerd. De functionaliteit en bruikbaarheid zijn daardoor optimaal”, zegt projectingenieur Petri Hokkanen samen met functioneel designer Arto Riimala en softwareontwerpers Jani Kortelahti en Ilkka Tonteri, die hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van het nieuwe systeem.

De slimme voorlader gebruikt dezelfde hardware als de andere voorladers van Valtra, maar wel mét de toevoeging van twee druksensoren, twee positiesensoren en een elektronische regeleenheid. De sleutelrol wordt gespeeld door de software, die de gegevens van de sensoren combineert met de wensen en instellingen van de bestuurder.

De slimme voorlader gebruikt dezelfde hardware als de andere voorladers van Valtra, maar wel mét de toevoeging van twee druksensoren en twee positiesensoren plus een regeleenheid in het frame. Ondanks alle nieuwe functies kan de voorlader nog steeds met een joystick worden bediend.

  1. ECU controller
  2. Druksensoren (2 stuks)
  3. Positiesensoren (2 stuks)

Veiligheid, gemak en efficiëntie

De Precision Lift & Load-app vergemakkelijkt het werk van zowel landbouwers als loonwerkers. De laderweegschaal maakt het bijvoorbeeld mogelijk om heel nauwkeurig hoeveelheden veevoer af te meten of klanten te factureren op basis van verplaatste ladingen graan of grond in kilogrammen. De automatische hoekregeling en de boven- en onderbegrenzing voor laderbewegingen maken het werken in krappe ruimtes veiliger. Ook het laden gaat makkelijker wanneer het systeem automatisch de boven- en ondergrenzen regelt. De eindpositiedemping vermindert de slijtage van zowel de tractor als de frontlader en maakt het werk comfortabeler.

“Ons doel was om de toepassing zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.”

De Precision Lift & Load-app is binnen-kort af fabriek beschikbaar op alle tractoren uit de G-, N- en T-serie met de SmartTouch-armsteun. In de toekomst zal de applicatie ook beschikbaar worden gesteld als een retrofit-pakket voor SmartTouch-tractoren van de 5e generatie.

De mogelijkheden van Precision Lift & Load

Laderweegschaal

De voorlader weegt nauwkeurig elke kist, baal of pallet. Ook optellen van een aantal ladingen is mogelijk, evenals het instellen van een doelgewicht. Het SmartTouch scherm laat zien hoe (snel) het doelgewicht wordt bereikt. De weegschaal telt ook het aantal wegingen, zodat de bestuurder aan het einde van de dag kan zien hoeveel balen er bijvoorbeeld zijn geladen. De gegevens kunnen op een USB-stick worden opgeslagen en zo bijvoorbeeld naar het factureringssysteem van de loonwerker worden verstuurd.

Automatische hoekregeling (AAC)

Met de automatische hoekregeling (Automatic Angle Control – AAC) kan de bestuurder de gewenste positie van de voorladerarmen of een aangekoppeld werktuig in het systeemgeheugen instellen. AAC maakt het makkelijk om de juiste positie te vinden bij gebruik van bijvoorbeeld een sneeuwploeg. Om veiligheidsredenen beweegt de voorlader echter niet automatisch naar de gewenste positie; dit vraagt een actie van de bestuurder. De voorlader stopt vervolgens op de ingestelde positie. Zodra de ingestelde positie is bereikt, wordt de functie uitgeschakeld, waardoor de lader verder kan worden afgesteld.

Begrenzen werkbereik

Limieten voor het werkbereik (Work Range Limits – WRL) kunnen worden ingesteld voor zowel de voorladerarmen als een aangekoppeld werktuig. Bij het werken in een laag gebouw bijvoorbeeld, kan de maximale hoogte van de lader worden beperkt. De limiet kan worden ingesteld voor de armen, het werktuig of voor beide. Als er geen limieten vereist zijn, kan de functie worden uitgeschakeld met een knop op de joystick.

Trilfunctie

Voorlader heeft een instelbare trilfunctie (Shake Function). Door de joystick zijwaarts te bewegen, kan de chauffeur een snellere of tragere trilling selecteren. Door te schudden kan bijvoorbeeld een kist of een voorladerbak worden leeggeschud. De functie kan zelfs van pas komen bij het egaliseren van grond of het verspreiden van zand op besneeuwde wegen.

Eindpositiedemping

Eindpositiedemping (End Position Damping – EPD) voorkomt dat de voorlader per ongeluk de maximale bovenste of onderste positie raakt. De lader weet wanneer de hydraulische cilinder aan het eind van zijn bereik komt en dempt de beweging kort voor de eindstand. EPD maakt het werk soepeler en vermindert slijtage aan de machine.