share

Hoe u de opbrengst van gewassen verhogen met een centraal bandenspansysteem

Bodemverdichting voorkomen

Het voorkomen van bodemverdichting en het verbeteren van de waterinfiltratie zijn twee belangrijke factoren voor het maximaliseren van gewasopbrengsten op boerderijen. Het Central Tyre Inflation System (CTIS) van Valtra is een slimme manier om de bandenspanning van een tractor eenvoudig aan te passen om bodemverdichting te minimaliseren en brandstofefficiëntie te verbeteren. Onlangs heeft het Global Agronomy and Farm Solutions team van AGCO veldstudies uitgevoerd om de effecten op bodemverdichting en brandstofefficiëntie te bepalen van het rijden met verschillende bandenspanningen met behulp van het Valtra CTIS. In deze blog kijken we naar de resultaten van het onderzoek en de implicaties voor het verhogen van de gewasopbrengst en het verbeteren van het brandstofverbruik.

Het belang van de juiste bandenspanning voor trekkers

Door met een tractor op het veld te rijden met de juiste bandenspanning wordt het gewicht van de tractor over een groter gebied verdeeld, waardoor de bodem minder wordt verdicht. Dit verbetert ook de tractie en minimaliseert slip, waardoor het brandstofverbruik toeneemt. Er is een direct verband tussen het gebruik van een lagere bandenspanning en opbrengstverhoging. De grootte van het effect op de opbrengst varieert aanzienlijk afhankelijk van het bodemtype, de bodemvochtigheid en de asbelasting.

Wat is een centraal bandenspanningssysteem?

Een bandenspanningssysteem controleert de bandenspanning van de tractor en past deze aan met behulp van de compressor van de tractor. Met de Valtra CTIS kan de juiste bandenspanning worden ingesteld vanaf de SmartTouch-terminal. De tractor pompt de banden vervolgens op of laat ze leeglopen tot de door de bestuurder geselecteerde spanning. 

Luchtdrukwisselsysteem en verbeterde gewasopbrengsten - het bewijs tot nu toe

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat rijden met een bandenspanningssysteem de bodemverdichting met wel 30% kan verminderen in vergelijking met rijden met een standaard bandenspanning. Eén studie van de Purdue University toonde aan dat het verminderen van bodemverdichting door bandenspanningsystemen de opbrengst van sojabonen met 30-100 kg per hectare deed toenemen. Een ander onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Agricultural Science, vond een significante toename van de opbrengst van zomergerst tot 11% bij gebruik van een bandenspanningssysteem in vergelijking met standaard bandenspanning. Onderzoek gepubliceerd in het Journal of Agricultural Engineering Research toonde aan dat het gebruik van een bandenspansysteem op een tractor de bodemverdichting verminderde en de opbrengst van wintertarwe tot 8% verhoogde in testpercelen.

Studies door AGCO Global Agronomy en Farm Solutions team

In oktober 2023 heeft het AGCO Global Agronomy and Farm Solutions team veldstudies uitgevoerd om de effecten van het werken met verschillende bandenspanningen op de efficiëntie, bodemverdichting en brandstofefficiëntie van het veld te testen. Het onderzoek gebruikte het CTIS-systeem van Valtra om de bandenspanning van de Valtra Q305 aan te passen met behulp van 3 verschillende bandenspanningen 0,6 Bar, 1,6 Bar en 2,0 Bar. Voor de proef werd een primaire cultivator van 5 meter breed gebruikt, die op een werkdiepte van 20 cm was ingesteld. Elk testperceel besloeg het hele veld. Dit was mogelijk door gebruik te maken van de Valtra Guide en elk perceel werd ingesteld op elke derde werkgang. Op die manier werden alle bodemsoorten en veldoppervlakken in alle testpercelen opgenomen. De resultaten van elke passage werden vervolgens geanalyseerd en samengevoegd tot een representatieve analyse van de impact van de verschillende bandenspanningen. Verschillende standaarden in de methodologie (zoals het gebruik van Valtra SmartTurn, Valtra Guide, gestandaardiseerde ballast en een standaard grondbewerkingsdiepte van 20 cm) zorgden voor consistentie. De gebruikte banden waren Bridgestone VF600/70 R30 + VF710/70 R42. Het onderzoek werd uitgevoerd in 2023 in Denemarken op een veld van 18 ha. Het bodemtype was zandleem met klei-leemachtige heuveltoppen.



Beschrijving
Lage bandenspanning Bandenspanning in de praktijk voor boeren Hoge bandenspanning
Laagste aanbevolen bandenspanning Op basis van Bridgestone-onderzoek welke bandenspanning boeren het meest gebruiken Bandenspanning voor hoge belasting en wegtransport hoge snelheid
Data
Luchtdruk banden Bar 0,6 Bar 1,6 Bar 2,0 Bar
Voorasbelasting kg 7020 7020 7020
Achterasbelasting Kg 6350 6350 6350
Asbelasting werktuig Kg 6760 6760 6760
Statische F/R % Balans % / % 52% /  48% 52% /  48% 52% /  48%
Dynamisch F/R % Saldo Schatting % / % 42% /  58% 42% /  58% 42% /  58%

De voordelen van het gebruik van het centrale bandenspansysteem van Valtra.

Uit het onderzoek bleek dat het gebruik van het CTIS de wielslip verminderde, wat resulteerde in een 1,8 % hogere veldefficiëntie. De bodemverdichtingsdiepte werd met 17% verminderd in vergelijking met het niet aanpassen van de bandenspanning. Jens Christian Jensen, agronoom bij AGCO, benadrukte het belang van beide meetgegevens voor het verhogen van de gewasopbrengst: "Het opbrengstpotentieel neemt elk jaar met 3-5% af door bodemverdichting. Het gebruik van een CTIS-systeem kan boeren helpen om dat opbrengstverlies te beperken". 

Fun fact:
1% hogere opbrengst door minder bodemverdichting is 21 EUR/ha waard

Uit het onderzoek bleek ook dat de brandstofefficiëntie werd verbeterd door de juiste bandenspanning te gebruiken. Bij een druk van 0,6 bar was de geregistreerde efficiëntie 12,1 L/Ha, vergeleken met 13,1 L/Ha voor de controle van 1,6 bar. Voor een bedrijf van 100 hectare komt dit neer op een totale brandstofbesparing van 100 liter per grondbewerking. 

 

Valtra CTIS system

Verkrijgbaar op de Valtra Unlimited voor Valtra N, T, en Q Serie
Neem voor meer informatie contact op met uw plaatselijke Valtra-dealer.

Neem contact op met uw plaatselijke dealer