share

Van Valmet naar Valtra, een High Horsepower tractor geschiedenis

Valtra heeft een lange geschiedenis in het produceren van 6-cilinder tractoren. Valmet, Volvo BM, Steyr, Massey Ferguson en AGCO hebben allemaal een rol gespeeld in het verhaal van Valtra's krachtige tractoren. In deze blog kijken we kort naar de geschiedenis van grote 6-cilinder tractoren, van de Valmet 1502 tot de moderne Valtra Q-serie. 

1502: Valmet’s eerste 6-cylinder tractor

Sinds midden jaren 60 heeft Valmet een reputatie opgebouwd met 4-cilinder tractoren. Deze haalden hoge pk's door de vroege toepassing van turbolading. In 1975 werd Valmet's eerste full-size tractor met 6 cilinders gelanceerd. De zescilinder 1502, met een indrukwekkende 136 pk, was geen groot verkoopsucces, maar is bekend in kringen van tractorliefhebbers. 

Volvo BM Valmet 2005 van 1985

De 2005 had een grote, comfortabele, goed verwarmde en van airconditioning voorziene cabine, waardoor de tractor een totale hoogte van 340 cm had. Hij had ook een indrukwekkend gewicht van bijna 7 ton.

Valmet 2005 en  2105 reiken tot 163 pk

In de jaren 1970 werden Valmet tractoren vooral in Finland verkocht (en natuurlijk in Brazilië). In de jaren 1980 werd de internationale markt echter opengesteld voor Valmet, ongetwijfeld versneld door de overname van de activiteiten van Volvo BM-landbouwtractoren. De nieuwe "Nordic" tractorreeks werd afgerond in 1983, met model 905 uitgerust met een Valmet 6-cilindermotor van 105 pk. Er was echter behoefte aan nog krachtigere tractoren. Dus werden in 1986 de Valmet 2005 en 2105 gelanceerd. In werkelijkheid waren deze tractoren een upgrade van de Volvo BM 2600-serie van zeven jaar eerder. De tractor had een grote, comfortabele, goed verwarmde en van airconditioning voorziene cabine, waardoor de totale hoogte van de tractor 340 cm bedroeg. Hij had ook een indrukwekkend gewicht van bijna 7 ton. De 5,5 liter Volvo motor leverde tot 163 pk. De transmissie was afkomstig van de Volvo BM 800-serie uit het midden van de jaren zestig en de tractor was oorspronkelijk ontworpen voor trekwerktuigen. Valmet plaatste een vaste bestelling bij Volvo BM voor 1000 tractoren die iets meer dan twee jaar in productie bleven. Dit was de laatste serie landbouwtractoren die in Zweden werd gemaakt. Nadat deze giganten waren verkocht, was er nog steeds behoefte aan nieuwere, grotere tractoren.

Het Oostenrijkse bedrijf Steyr was een andere middelgrote "lokale" fabrikant met een soortgelijke achtergrond. Valmet stond open voor een nieuwe samenwerking. Valmet en Steyr ontwierpen een gezamenlijk project voor een "halfzware" tractor. Hoewel het nooit in serieproductie ging, werden enkele prototypes van tractoren gemaakt en was er opmerkelijk succes met de motor. Voor meer gedetailleerde informatie over deze fase in de geschiedenis van Valtra raden wij aan de boeken te lezen van de gerespecteerde tractorhistoricus Hannu Niskanen, die in die tijd werkte als technisch directeur van Valtra.

Valmet 8300 en 8600: bijna 200 pk

De 612DS met grote motor van Valmet werd gebruikt in de nieuwe generatie zware tractor 3690 van Massey Ferguson, waardoor er al in de jaren 80 contact was tussen de twee bedrijven. De op Massey Ferguson gebaseerde Valmet 8300 en 8600 werden eind 1989 gelanceerd. In die tijd bestond er nog geen bedrijf met de naam AGCO - de huidige onderneming waartoe zowel Massey Ferguson als Valtra behoren, werd pas een jaar later opgericht.

Het merk onderscheidde zich door verschillende ontwerpkenmerken, waaronder Valmet's nieuwe motorkapontwerp dat later ook werd gebruikt in het toekomstige model 8100 en de Mezzo-serie anderhalf jaar later. Deze coöperatieve manier van zaken doen had zijn uitdagingen, maar ondanks het relatief kleine aantal verkochte tractoren duurde de samenwerking lang en werd de laatste van deze tractoren in 1997 geleverd!

Valtra S Series

De eerste Valtra S-serie werd gepresenteerd op de Agritechnica in 1999. Hij had een Duitse (ZF) semi-powershift transmissie, een nieuwe cabine met TwinTrac terugrijinrichting en krachtige, geavanceerde hydrauliek.

De eerste Valtra S-serie: tussen 200 en 300 pk

Tijdens de eind jaren 90 verhoogden de consolidatie van de landbouw en de focus op de verkoop op het vasteland het belang van tractoren met een hoger vermogen voor de toekomst van Valmet. Het nieuwe concept van de Valtra S-serie werd voorgesteld op de Agritechnica in 1999. Hij had een Duitse (ZF) semi-powershift transmissie, een nieuwe cabine met TwinTrac terugrijinrichting en krachtige, geavanceerde hydrauliek. De tractor werd volledig bestuurd via een terminal met het Linux-besturingssysteem. In die periode veranderd de naam Valmet naar Valtra.

Deze nieuwe S-serie was een grote machine, nog groter dan de 2105 van vijftien jaar eerder. De 8,4 liter Sisu dieselmotor paste perfect bij de tractor. De S-serie van 1999 was ongewoon. Sommige kenmerken konden als te geavanceerd worden beschouwd, terwijl de semi-powershift transmissie als ouderwets kon worden beschouwd. De toetreding tot de AGCO-familie bracht nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden met zich mee. Zo werd in het najaar van 2007 een geheel nieuwe S-serie met CVT-transmissie gepresenteerd. Ondanks het geringe aantal geproduceerde exemplaren heeft de in Suolahti-stijl gebouwde S-serie het ontwerp van andere toekomstige modellen sterk beïnvloed.

De eerste S-serie met CVT-transmissie en tot 370 pk

In het najaar van 2009 werden veel nieuwe dingen geïntroduceerd, waaronder de nieuwste transmissies voor de N- en T-serie en de nieuwe S-serie. Dit was een grote verandering ten opzichte van de vorige generatie, want alleen de motor bleef over van de vroegere S-serie. De samenwerking binnen AGCO maakte nieuwe ontwikkelingen mogelijk en er werd een nieuwe generatie nog grotere tractoren in productie genomen, die tot op de dag van vandaag bestaat.

De nieuwe Q-serie 6-cilinder tractor versterkt het pk-aanbod van Valtra.

Een opvallend kenmerk van de S-serie sinds de tweede generatie is dat de tractor tot 12 ton pas echt tot zijn recht komt wanneer het werktuig en het werk meer dan 300 pk vereisen. Het gevolg is dat er boven de T-serie (met iets meer dan 7 ton en ongeveer 250 max pk) een gat in Valtra's aanbod is ontstaan.

In september 2022 is dit probleem eindelijk opgelost! De Valtra Q-serie biedt tot 305 pk met een redelijk eigen gewicht van iets meer dan 9 ton - waarmee het gat in de pk's perfect wordt opgevuld. De lancering van de Q-serie was een groot succes. Tijdens testritten is gebleken dat hij populair is bij grote landbouwbedrijven en loonwerkers. De bestellingen bewijzen dat zowel dealers als klanten hebben uitgekeken naar deze tractor. De Q-serie is niet alleen een nieuwe tractor die Valtra's pk-portfolio aanvult, maar vertegenwoordigt ook meer dan 45 jaar ervaring met 6-cilinder tractoren. Om een proefrit te maken met de nieuwe Q-serie 6-cilinder tractor kunt u vandaag nog contact opnemen met uw lokale Valtra-dealer.

Vind jouw Valtra dealer

DEALER LOCATOR

Vraag een proefrit aan

Proefrit aanvragen