share

Valtra do Brasil is al 60 jaar voorloper

Valtra is op veel gebieden een voorloper in Brazilië. Zo opende Valtra in 1960 de eerste tractorfabriek van het land. In die fabriek werd de Fruteiro ontwikkeld, de eerste smalspoor tractor voor de koffieteelt. In de jaren ’80 was de Valmet 138-4 de eerste tractor met turbo; lange tijd was dit ook de krachtigste trekker op de Braziliaanse markt. Vervolgens introduceerde Valtra do Brasil in de jaren ‘90 de eerste cabine met airconditioning en bracht ze in 2010 de eerste tractor in Brazilië met een traploze transmissie op de markt.

Binnen een jaar gebouwd

Eind jaren ‘50 ontstond in Brazilië behoefte aan een tractorfabriek. In die tijd had (toen nog) Valmet nog geen tien jaar ervaring met de productie van tractoren in Finland. Toch bleek het bedrijf met zijn ruime expertise en middelen in staat om de fabriek binnen de door de Braziliaanse overheid gestelde termijn te bouwen. En dat in een periode waarin de communicatie, zonder e-mail en over grote afstand, veel langzamer verliep dan tegenwoordig. De bouw begon in 1959 en verliep in een indrukwekkend tempo. De fabriek werd binnen een jaar na de definitieve bouwbeslissing geopend.

Populair in Zuid-Amerika

De fabriek had een goede start en begon al snel met de doorontwikkeling van de Finse tractormodellen om nog beter aan de lokale omstandigheden te kunnen voldoen. Valtra begon vervolgens met de export van Braziliaanse tractoren naar andere landen in Zuid-Amerika en zelfs Afrika. Als gevolg daarvan was Valtra lange tijd een van de meest populaire tractormerken in Zuid-Amerika. De Valtra BH 194 HiTech is er vandaag de dag het meest verkochte model en wordt vooral gebruikt in de suikerrietindustrie, waar Valtra van oudsher een sterke positie heeft.

Op 10 februari 2020 werd het 60e verjaardagsfeest van Valtra do Brasil gehouden in de fabriek in Mogi das Cruzes ten noorden van Sao Paulo.

Oogstmachines, veldspuiten en meer

Valtra heeft een netwerk van 252 dealers en servicecentra in Zuid-Amerika, waarvan 166 alleen al in Brazilië. Valtra-dealers verkopen vaak rupstrekkers van het AGCO-zustermerk Challenger. Naast tractoren met een vermogen van 69 tot 375 pk levert Valtra do Brasil tegenwoordig ook maaidorsers, suikerrietrooiers, zelfrijdende veldspuiten en zaaimachines. Er is op de grote Braziliaanse plantages ook veel vraag naar Valtra’s geavanceerde automatische besturing en andere oplossingen voor precisielandbouw.

Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van Valtra do Brasil werd op 10 februari 2020 een feestje gehouden in de Mogi das Cruzes-fabriek, samen met een online vierdaags Valtra Inova evenement dat 50.000 volgers trok.