share

Duurzaamheidsinvesteringen door boerderijen moeten winstgevend zijn

In deze blog kijken we naar enkele actuele trends en denken we na over hoe de landbouwmachine- en toeleveringssector boeren kan helpen bij de overgang naar duurzamere praktijken. We kijken naar trends op het gebied van alternatieve brandstoffen, slimme landbouwtechnologieën en duurzame financiering, en hoe een ecosysteembenadering van iedereen nodig is om ervoor te zorgen dat boeren nu en in de toekomst de juiste hulpmiddelen hebben om winstgevend te blijven en tegelijkertijd de duurzaamheid te verbeteren.

Winstgevendheid ondersteunt duurzaamheid

De duurzaamheidsinvesteringen van boerderijen en de hele voedselketen moeten winstgevend zijn. Als ze dat niet zijn, kunnen boeren en bedrijven het zich niet veroorloven om dergelijke investeringen te doen. Aan de andere kant, als de investeringen winstgevend zijn, zullen alle spelers in de sector ervan profiteren.

Duurzaam geteelde producten vereisen vaak investeringen in de nieuwste technologie. Op veel plaatsen ondersteunen overheden en lokale beleidsmakers deze overgang met subsidies en regelingen. Dit is echter niet altijd het geval en vaak moet de boer nog steeds fondsen werven. Aan de andere kant kan dergelijke technologie de input- en brandstofkosten voor boeren verlagen. Onder druk van wetgeving, investeerders en consumenten worden boeren aangemoedigd om duurzamer te werken. Maar als het invoeren van dergelijke praktijken de landbouw minder winstgevend maakt, dan zullen boeren hun landbouw niet kunnen voortzetten. Op AgriVenture Finland 2023 werd dit idee samengevat in de toespraken van Vice President, Marketing, Valtra, Mikko Lehikoinen en herhaald door verschillende besluitvormers met de woorden "No green, if red".

Fabrikanten en leveranciers werken samen om de landbouw winstgevender te maken. 

AgriVenture 2023, georganiseerd in het Jamk Institute of Bioeconomy in Saarijärvi op 7 en 8 juni, trok ongeveer 250 onderzoekers, bedrijfsleiders, studenten, start-ups en financiers uit Finland en het buitenland. Het doel van het evenement was om mensen met elkaar in contact te brengen die geïnteresseerd zijn in de digitalisering van de landbouw en de voedingsmiddelenindustrie, duurzame ontwikkeling en nieuwe zakelijke ideeën. Het evenement werd ook bijgewoond door verschillende financiers die tientallen miljoenen euro's aan financiering konden bieden aan startende bedrijven op het gebied van bio-economie en technologie.

Valtra organiseerde de Valtra Sustainability Days als onderdeel van het AgriVenture-evenement en hield lezingen en discussies over het ondersteunen van netto nul-voedselproductie.

Klimaatverandering heeft gevolgen voor boeren

Boeren hebben vaak onterechte kritiek gekregen in het klimaat- en milieudebat. Landbouw en bosbouw zijn echter twee zeer belangrijke sectoren voor koolstofvastlegging. Landbouw en bosbouw moeten samen met de voedselindustrie worden gezien als een kans in plaats van een probleem. Klimaat- en milieukwesties hebben vooral gevolgen voor boeren, die rechtstreeks van de natuur leven en een goed begrip hebben van wat er in de omringende natuur gebeurt. Tijdens de Valtra Sustainability Days legde boer Markus Eerola uit hoe zijn geavanceerde smart farming tools hem hebben geholpen te ontdekken dat conventionele landbouw voor hem niet rendabel zou zijn vanwege de kleine percelen op zijn boerderij in Zuid-Finland. Door een zorgvuldige analyse kwam hij echter tot de conclusie dat biologische landbouw de boerderij winstgevend zou maken.

De juiste oplossingen vinden om boeren te helpen is de sleutel tot winstgevendheid en duurzaamheid in een onzeker toekomstig klimaat. "Als het klimaat opwarmt zoals voorspeld, zal de opbrengst van verschillende granen wereldwijd met ongeveer 11 tot 28 procent afnemen. Klimaatverandering heeft dus een grote impact op boeren. AGCO biedt al veel verschillende oplossingen voor het terugdringen van koolstofuitstoot, zowel technisch als met betrekking tot bijvoorbeeld financiering. We willen boeren met deze technologieën en andere middelen helpen om snel en op grote schaal vooruitgang te boeken," aldus Louisa Parker-Smith, Director, Global Sustainability, bij AGCO.

Mikko Lehikoinen, Vice President of Marketing bij Valtra EME, benadrukte dat Valtra al veel heeft gedaan om de ecologische voetafdruk van de productie en het gebruik van tractoren te verminderen, maar dat het mogelijk is om nog veel meer te doen, vooral door middel van samenwerking.

"We hebben al veel verschillende maatregelen genomen in onze fabriek en in onze andere activiteiten. Alle elektriciteit en thermische energie die we gebruiken is bijvoorbeeld hernieuwbaar, al het afval wordt gesorteerd en gerecycled, we vullen nieuwe tractoren in de fabriek alleen met hernieuwbare diesel, enzovoort. We zullen ons richten op milieukwesties, maar we zullen onze partners er steeds meer bij betrekken om boeren te helpen duurzaam te zijn op de manier die zij willen," aldus Lehikoinen. Deze ecosysteembenadering van fabrikanten en leveranciers die samenwerken, betekent niet alleen dat ze machines duurzaam produceren, maar ook dat ze financieel toegankelijk worden voor de boer.

Niet één grote maar vele kleine oplossingen

Het is duidelijk dat er niet één oplossing is voor de uitdagingen op het gebied van milieu en winstgevendheid, maar deze kwesties moeten samen en vanuit meerdere perspectieven worden aangepakt. Als het bijvoorbeeld gaat om duurzame toekomstige brandstoffen voor trekkers, is een one-size-fits-all benadering niet geschikt. "Alle alternatieve brandstoffen hebben hun voor- en nadelen. Biogas kan op de boerderij zelf geproduceerd worden, maar de productieapparatuur is vrij duur en de gastank vereist veel ruimte in de trekker. Waterstof is een uitstekende brandstof, maar de distributie ervan is moeilijk en de distributie-infrastructuur bestaat nog niet. Biodiesel is al een goede optie, maar de beschikbaarheid ervan is nu beperkt en dat zal in de toekomst zo blijven. Elektrische batterijen zouden ook machines kunnen aandrijven, maar voor een tractor met veel vermogen zou meer dan 10 ton batterijen nodig zijn en het opladen op de boerderij zou dagen duren. In de toekomst zullen boeren keuzes hebben, afhankelijk van hun omstandigheden, het gebruik van de tractor en de beschikbaarheid van verschillende brandstoffen," vat Jarno Ratia, Director of Global Product Management - Engines bij AGCO Power, samen.

Een sleutel tot het behouden van winstgevendheid en het vergroten van duurzaamheid is boeren de keuze bieden in hoe ze hun duurzaamheid het beste kunnen verbeteren. Eén fabrikant kan in de toekomst bijvoorbeeld verschillende energiebronnen aanbieden, zoals elektriciteit voor kleine trekkers, waterstof en biogas voor middelgrote trekkers en hernieuwbare diesel voor grote trekkers. Ethanol zou regionaal een alternatief kunnen zijn, bijvoorbeeld in Brazilië. Een goed voorbeeld van deze open en flexibele benadering is de nieuwe Core-motorserie van AGCO Power, die is geoptimaliseerd voor verschillende brandstoffen en geschikt is voor hybride gebruik.

Een sleutel tot het behouden van winstgevendheid en het vergroten van duurzaamheid is boeren de keuze bieden in hoe ze hun duurzaamheid het beste kunnen verbeteren. Eén fabrikant kan in de toekomst bijvoorbeeld verschillende energiebronnen aanbieden, zoals elektriciteit voor kleine trekkers, waterstof en biogas voor middelgrote trekkers en hernieuwbare diesel voor grote trekkers. Ethanol zou regionaal een alternatief kunnen zijn, bijvoorbeeld in Brazilië. Een goed voorbeeld van deze open en flexibele benadering is de nieuwe Core-motorserie van AGCO Power, die is geoptimaliseerd voor verschillende brandstoffen en geschikt is voor hybride gebruik.

Hoe over te stappen op duurzamere landbouw met behoud van winstgevendheid. 

Investeren in groenere en slimmere technologie is vaak een kwestie van geld. De overgang is niet gemakkelijk voor de boeren, maar financiering kan deze verandering mogelijk maken. Tijdens de Valtra Sustainability Days sprak Jannis Kordt van AGCO Finance over duurzame financiering.

"Via ons partnernetwerk, waaronder de Europese Investeringsbank, kan AGCO Finance meer betaalbare financiering bieden voor boeren die de duurzame overstap willen maken en zich willen aansluiten bij programma's zoals het Climate and Nature programma van onze partners Lantmännen en Valtra in Zweden," aldus Kordt.

Goede ideeën in de praktijk brengen

Op de Valtra Sustainability Days was er een brede consensus onder de deelnemers dat duurzame ontwikkeling een gangbare praktijk zal worden in de voedingsmiddelenindustrie wanneer het wordt gezien als een winstgevende bedrijfsactiviteit. De ontwikkeling van nieuwe ideeën moet worden gefinancierd, bedrijven moeten ze beschikbaar stellen aan klanten en het gebruik ervan moet winstgevend zijn voor boeren.

Voor veel boeren zal de weg naar duurzamere en winstgevendere landbouw lopen via de toepassing van nieuwe technologie. Blijf Valtra's blog volgen om te ontdekken hoe je toegang kunt krijgen tot meer betaalbare en op maat gemaakte financiering om je duurzame transitie te ondersteunen.