share

Duurzaamheid kenmerkt alles van Valtra

Milieuoverwegingen en duurzaamheid vormen de kern van Valtra’s strategie. Het is dus zeker geen greenwashing. Duurzaamheid loopt als een rode draad door alle activiteiten. Van de productie van tractoren tot het onderhoud van eigendommen en de levenscyclus van afgeleverde tractoren.

Voor duurzaamheid bestaat er geen ‘one-size-fits-all’ truc die alle problemen oplost. Daarom kiest Valtra ervoor om duurzaamheid breed door te voeren. Die veelzijdigheid zorgt ervoor dat het werken aan duurzaamheid ook resultaten oplevert. De grootste milieuimpact bereiken we door onze CO2 footprint bij alle activiteiten te minimaliseren.

Elk jaar boeken we weer betere resultaten. Zo is het energieverbruik tussen 2018 en 2022 met bijna 20 procent gedaald, terwijl de CO2 footprint van transport in dezelfde periode met 17 procent is gereduceerd.

Valtra biedt tools aan haar klanten

Een kleinere ecologische footprint van alleen de Valtra fabriek is echter niet voldoende. Het bedrijf verwacht ook duurzame inzet van boeren, loonwerkers en de gehele agrarische sector. Valtra biedt verschillende tools aan om dit mogelijk te maken.

De omstandigheden en situaties van boeren en loonwerkers variëren, waardoor dezelfde oplossingen voor duurzaamheid niet voor iedereen geschikt zijn. Meer dan 90 procent van de ecologische footprint van een tractor is afkomstig van het brandstofverbruik. Daarom biedt Valtra verschillende oplossingen waar eindgebruikers uit kunnen kiezen. Denk aan de EcoPower functie voor lage toerentallen van onze motoren, in de fabriek gereviseerde motoren en transmissies en alternatieve brandstoffen.

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid zijn niets nieuws voor Valtra. Sinds 2000 werken we volgens de ISO 14001 milieunorm. Valtra streeft
er ook naar om te voldoen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. 

 

Tekst Tommi Pitenius Foto Valtra archief