Valtra-tractoren in actie bij productie Parmigiano Reggiano-kaas

04.06.2018
Valtra-tractoren in actie bij productie Parmigiano Reggiano-kaas
Alessandra Corradi uit Italië is een ervaren loonwerker én vrouw. Het was niet altijd makkelijk voor haar om te ondernemen in een door mannen gedomineerde branche. Veel van haar klanten produceren de beroemde Parmigiano Reggiano-kaas.
“Vooral oudere klanten vonden het in het begin lastig om te wennen aan een vrouwelijke loonwerker”, vertelt Alessandra. “Maar inmiddels kennen ze mij en mijn manier van werken. De makkelijkste manier om sceptici te overtuigen is om goed werk af te leveren.”

Alessandra werkt samen met haar vader en neven; zij is echter geen werknemer of assistent, maar volwaardig zelfstandig ondernemer. “Ik kom van een boerderij, dus het was een logische keuze om loonwerker te worden. Ik studeerde landbouw en werkte eerst een paar jaar in Parma in de voedingsindustrie. Ik ben in 2011 begonnen als loonwerker; in 2013 is mijn neef in het bedrijf komen werken.”

Alessandra vertelt dat ze eigenlijk alle soorten loonwerk doet, met uitzondering van bosbouw. Haar bedrijf heeft veel klanten voor het oogsten van hooi; ook houdt ze een biogasinstallatie draaiende. De boerderijen in de regio Trecasali, net ten noordwesten van Parma, produceren de wereldberoemde Parmigiano Reggiano-kaas en Alessandra helpt hen vaak met de oogst van het droge hooi. Kuilvoer is namelijk niet toegestaan bij de productie van Parmigiano Reggiano.

“Grondbewerking in stroken is hier tegenwoordig een populaire teeltmethode, omdat het tijd, brandstof en geld bespaart en de grond niet uitdroogt”, vertelt Alessandra. “Als er vraag is naar dit soort nieuwe activiteiten proberen we daar met ons loonbedrijf op in te spelen.”

Alessandra’s plaatselijke tractordealer is Marchesi Fidenzio in Bianconese. Ze is erg tevreden over de service van het bedrijf maar ze doet het basisonderhoud van trekkers en machines graag in eigen beheer, samen met haar vader en neven. “Ik denk dat Valtra’s uitstekende tractoren zijn: ze zijn duurzaam en gebruiksvriendelijk en bieden uitstekend zicht op het werk. En ook prijstechnisch kunnen ze de concurrentie met andere tractormerken prima aan.”

Alessandra vertelt dat haar Valtra T152 Direct in zes jaar 7.500 uur heeft gemaakt en dat ze van plan om de trekker in te ruilen voor een nieuwe T-serie met de SmartTouch armsteun. “Ik heb het al geprobeerd en ik vind het geweldig!”

In haar vrije tijd geniet Alessandra Corradi van snowboarden, reizen en het bereiden van traditionele Parma-gerechten zoals lasagne, tortellini en gnocchi.

Valtra-tractoren in actie bij productie Parmigiano Reggiano-kaas


« Terug naar het overzicht