Valtra is comfortabele doorzetter

30.01.2018
De luchtgeveerde vooras rijdt heerlijk en de trekker is makkelijk te bedienen. Alles ziet er ook mooi degelijk uit en is zeer functioneel.
Jan de Vries van De Vries Stolwijk B.V. is zeer content met de drie Valtra T174e Direct trekkers die sinds 2015 deel uitmaken van zijn machinepark. Hij roemt vooral de taaie motor. Ook zijn personeel was snel “om”.
Net op het juiste moment zag directeur Jan de Vries in 2015 een foto voorbij komen van de nieuwe Valtra T-serie. “Dat ziet er goed uit”, dacht hij. De Vries had net de knoop doorgehakt om voor zijn volgende trekker over te stappen naar een ander merk. Hij bezocht de introductieshow in Achterveld en dat bleef niet zonder effect. “Een paar dagen later ben ik nog een keer gegaan en toen heb ik ook op de trekker gereden. Dat beviel zo goed dat we meteen maar zijn gaan onderhandelen”, lacht hij. 

De Vries is vooral onder de indruk van de taaie motor van de Valtra. “Dat merk ik bijvoorbeeld bij het inkuilen. Ik heb klanten die kuilen aanleggen van wel 5 meter hoog. Dat is dus flink klimmen. Trekkers van andere merken met een variobak laten het er dan bij zitten. De Valtra gaat gewoon door. En zware klussen als mest pompen en maaien gaat gewoon met de aftakas op de 1000 toeren ecostand.” Ook over het comfort is De Vries goed te spreken. “De luchtgeveerde vooras rijdt heerlijk en de trekker is makkelijk te bedienen. Alles ziet er ook mooi degelijk uit en is zeer functioneel.”

Een ander aspect van de Valtra dat Jan goed uitkomt, is de gewichtvermogen verhouding. “We zitten hier in het veenweidegebied en daar kun je niet met het zwaarste materiaal aankomen. Daarvoor heeft de bodem te weinig draagkracht. Met de Valtra heb ik 200 pk bij een gewicht van maar 7,3 ton. Dat vind je niet snel bij andere merken.” De slappe veengrond is ook de reden dat al Jan’s trekkers op banden van minimaal 70 cm breed rijden en 2 van zijn Valtra’s zelfs op 90 cm.

Als er weer een nieuwe trekker komt, is de kans groot dat het weer een Valtra wordt.
Als er weer een nieuwe trekker komt, is de kans groot dat het weer een Valtra wordt.

Gegroeid en verbreed

De Vries Stolwijk BV ontstond 42 jaar geleden toen Jan’s opa, vader en een oom een agrarisch loonbedrijfje begonnen naast hun melkveehouderijbedrijf. Omstreeks 1993 ging Jan’s vader verder met het loonbedrijf en zette zijn oom het veebedrijf voort. In 2014 nam Jan (toen 31) de directie van het loonbedrijf over van zijn vader. Door de jaren heen is het bedrijf flink gegroeid en ook verbreed naar grond- weg- en waterbouw (GWW). Het machinepark bestaat onder andere uit 8 trekkers, 2 shovels, 5 rups- en 2 wielkranen, 3 vrachtauto’s, een dieplader, 4 opraapwagens, 2 sleepslangcombinaties, 2 maaicombinaties (elk 2 x 3 meter) en een volledig machinepark voor graslandvernieuwing. Jan verzet het werk met ruim 20 collega’s.

De laatste jaren zit de groei vooral in de GWW-tak; het bedrijf heeft recentelijk bijvoorbeeld een 180 ha. groot akkerbouwgebied omgezet in nieuwe natuur. “De omvang van het werk in de agrarische sector is redelijk stabiel”, zegt Jan. “Wel worden de bedrijven van mijn klanten steeds groter. Wij kunnen ze bij de oogst van het ruwvoer desgewenst volledig ontzorgen. 1 telefoontje is genoeg.” 

Jan voelt zich goed bij de huidige personeelsomvang. “We zijn van oudsher een familiebedrijf en personeel blijft hier meestal lang. En we moeten ook allemaal daar in passen.” Hij wijst lachend naar een ambachtelijk gebouwde veranda waar de hele ploeg als het weer het toelaat schaft en koffie drinkt.

Even wennen

Na 40 jaar een ander merk, was dat voor het personeel wel even wennen. “Sommige personeelsleden zagen er in het begin wel een beetje tegenop”, erkent Jan. “Maar dat was snel voorbij. Nu rijden de meesten het liefst Valtra. En toen ze over de nieuwe SmartTouch bediening hoorden, vonden ze het al weer tijd voor een nieuwe”, grijnst hij. “Op dit moment is het nog niet zo ver maar als er weer een nieuwe trekker komt, is de kans groot dat het weer een Valtra wordt”, zegt Jan. 

“Maar ze moeten het wel verdienen en de dealer van het oude merk mag altijd meedoen.” Over Valtra dealer Van den Broek in Moordrecht is Jan prima te spreken. “Ze hebben veel kennis van zaken en als er een keer iets is, lossen ze het meteen op. Soms telefonisch, soms met een ruiltrekker en als het moet komen ze met 2 monteurs naar ons toe. Hun service is prima. Ze hebben dezelfde mentaliteit als ons bedrijf. Dat werkt prettig samen.”


« Terug naar het overzicht