Precisie-landbouw met de SmartTouch armsteun

03.01.2018
Via het touchscreen stuurt en volgt u de taken van de trekker, AutoGuide houdt de trekker nauwkeurig op koers en via ISOBUS stuurt u werktuigen aan.
Met de SmartTouch armsteun van Valtra komt precisielandbouw letterlijk binnen handbereik. Via het touchscreen stuurt en volgt u de taken van de trekker, AutoGuide houdt de trekker nauwkeurig op koers en via ISOBUS stuurt u werktuigen aan. AgControl zorgt er met sectiebediening en variabele afgifte voor dat de trekker in perfecte afstemming met aangekoppelde werktuigen de hoeveelheid kunstmest of gewasbeschermingsmiddel op de juiste plaats toedient.
De AutoGuide automatische stuurinrichting en ISOBUS werktuigbesturing zijn al tien jaar beschikbaar op Valtra-tractoren, maar de nieuwe SmartTouch-gebruikersinterface zorgt er samen met andere nieuwe functies voor dat u optimaal gebruik kunt maken van deze geavanceerde technologieën.

“De AutoGuide stuurinrichting en ISOBUS werktuigbesturing kunnen apart van elkaar worden aangeschaft, maar de combinatie maakt pas echte precisielandbouw mogelijk”, zegt Timo Mattila, Specialist Product Marketing. “Zelfs als u de systemen op dit moment nog niet kunt toepassen, is het zeer waarschijnlijk dat u ze tijdens de levensloop van de trekker toch nodig zult hebben.”

Precisielandbouw toepassingen worden voornamelijk gebruikt in de akkerbouw. Bij de teelt van hoogsalderende gewassen op grotere oppervlaktes duurt het niet lang voordat precisielandbouw zichzelf terug betaalt. Aardappeltelers bijvoorbeeld kunnen 3 tot 5 procent nauwkeuriger planten met AutoGuide in plaats van handmatige besturing. In de praktijk houdt u daardoor netto meer beteelde oppervlakte over. Als u de kosten van het systeem afzet tegen de kosten voor de grond en de hogere opbrengst, zult u in veel gevallen zien dat het systeem zich in een paar jaar terug verdient. Daarnaast profiteert u ook van andere voordelen, zoals een lager brandstofverbruik, betere productkwaliteit, een lager gebruik van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen, en verbeterde werkomstandigheden.

Met variabele afgifte controle (Variable Rate Control) beschikt u over een instrument voor plaatsspecifieke dosering van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen.
Met variabele afgifte controle (Variable Rate Control) beschikt u over een instrument voor plaatsspecifieke dosering van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen.

Zaaiprecisie tot op de centimeter

De vuistregel is dat de nauwkeurigste versie van AutoGuide vooral nodig is voor zaai- en plantwerkzaamheden waarmee een nauwkeurigheid van 2 tot 3 centimeter wordt bereikt. Dit geldt niet alleen voor rij- of ruggencultuur  maar ook voor granen. Als onkruid wordt bestreden met schoffelen, moet de precisie minstens gelijk zijn aan die bij het zaaien. Voor spuit- en strooiwerkzaamheden is de basisversie van AutoGuide voldoende; die bestuurt de tractor met een nauwkeurigheid van 20 tot 30 centimeter met behulp van het gratis EGNOS satellietcorrectiesignaal.

“De SmartTouch armsteun van Valtra is zeer geschikt voor de bediening van de AutoGuide- en ISOBUS-systemen dankzij het negen-inch touchscreen. Maar als een gebruiker tegelijkertijd ook andere tractorfuncties wil bewaken, is een tweede scherm wellicht een betere optie”, adviseert Mattila.

Valtra’s TaskDoc en TaskDoc Pro zijn hulpmiddelen om gegevens over trekkerwerkzaamheden mee vast te leggen en uit te wisselen. Deze toepassingen zijn compatibel met de meest voorkomende precisielandbouwprogrammatuur. TaskDoc zorgt voor uitwisseling van bestanden tussen kantoor en tractor via een Bluetooth-verbinding. Met TaskDoc Pro kan dat ook via een mobiele telefoonverbinding. 

Met AgControl (sectiecontrole) en Variable Rate Control (afgiftevariatie) kunnen bijvoorbeeld meststoffen of gewasbeschermingsmiddelen op de juiste plaats en in de juiste hoeveelheid worden toegediend. Dit helpt om in te spelen op variaties binnen het perceel en zo de opbrengst te optimaliseren. Het systeem beschikt niet over eigen (kunstmatige) intelligentie; de gebruiker moet zelf met een taakkaart aangeven welke acties op welke plek op het veld nodig zijn. “Bij het uitvoeren van de taak worden dan de eerder genoemde precisielandbouwhulpmiddelen ingezet.” voegt Mattila toe.

Section Control opent en sluit spuitdoppen voor het nauw­keurig bespuiten van onregelmatig gevormde percelen.
Section Control opent en sluit spuitdoppen voor het nauw­keurig bespuiten van onregelmatig gevormde percelen.


« Terug naar het overzicht