Cumela-leden belanden in warm Fins bad

11.06.2018
Cumela-leden belanden in warm Fins bad
Een bijzondere belevenis. Zo kijkt Klaas Nagtegaal van Loonbedrijf Nagtegaal in (Ballum) Ameland terug op de Finlandreis van medio februari 2018. “Het merk Valtra kende ik eigenlijk niet zo goed, maar ik heb gezien en ervaren dat het trekkermerk eigenlijk op alle fronten vooroploopt.”
Voorzien van goed schoeisel en warme kleding ging een gezelschap van veertig man van 13 tot en met 17 februari op reis naar Finland. De veertig loonwerkers uit de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel waren uitgenodigd door hun branchevereniging Cumela. Klaas Nagtegaal zit in de reiscommissie en organiseert jaarlijks met collega Peter Nooren een reis naar een producent, zoals een trekker- of machinefabrikant. “Ik werd geattendeerd door Veenma, de Valtra-dealer in Dokkum. En hoewel maar een paar leden Valtra rijden, leek me dit een mooie reis.”

Eten in het Viking-restaurant

“De ervaring was onvergetelijk”, blikt Nagtegaal terug. “Alles, van de reis tot en met het hotel, was perfect geregeld door het Valtra-team van Gert Pullen, die ons ook begeleidde. Het leuke was dat we in de fabriek directeur Marc de Haan nog ontmoetten, met wie we in het Viking-restaurant gegeten hebben. ’s Avonds was er voor ons een feest georganiseerd met karaoke.” Natuurlijk was er volop gelegenheid om meer van Valtra te zien. Zo startte de trip met een kijkje in de trekkercabinefabriek in Vaasa en eindigde het met de bandenfabriek Nokian Tyres in Nokia.

Wegrijden met SmartTouch

“Het zag er allemaal perfect uit”, vindt Nagtegaal die met de groep ondertussen ook nog een sneeuwscootertocht door de bossen maakte en een Finse sauna en jacuzzi beleefde. “Maar het meest onder de indruk was ik toch wel van onze rondleiding door de Valtra fabriek in Suolahti, waar we ook buiten in de sneeuw een stukje mochten rijden in een nieuw model. Wat mij bijzonder aansprak, was de nieuwe SmartTouch armsteun, waarmee je de werktuigen gemakkelijk kunt aansturen. Geweldig gewoon, wat ik ook niet eerder zo heb gezien op andere trekkers. In tien minuten tijd wist ik precies hoe het werkte.”

Valtra past bij Ameland

De Amelander zelf rijdt al jaren met ‘Brits blauw’, en dat voldoet prima. Bij grote drukte leent hij een oudere Valmet van zijn oom nog wel eens. “Vergeleken met die nieuwe Valtra’s is dat echt een wereld van verschil, qua uiterlijk, rijcomfort en wat ze nu allemaal kunnen. Je merkte tijdens en na de tour echt dat veel deelnemers serieus overwegen om naar Valtra over te stappen. Zelf ben ik ook erg positief verrast door het merk. Nu pas heb ik gezien hoe ver ze zijn. Wat dat betreft zouden ze hier op het diverse terrein van Ameland zeker passen. Niet voor niets rijdt Staatsbosbeheer er sinds kort mee.”

Cumela-leden belanden in warm Fins bad


« Terug naar het overzicht